16 kanala palalı cezası!

RTÜK, Taksim’de pala ile dehşet saçıp serbest kalan saldırganın görüntülerini yayınlayan TRT dahil 16 TV kanalına ceza verilmesini istedi.
16 kanala palalı cezası!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Taksim’de pala ile vatandaşları kovalayıp, bir kadına tekme atan, ardından Fas’a kaçıp 50 gün sonra da mahkemece serbest bırakılan Sabri Çelebi’nin görüntülerini yayınlayan TRT dahil 16 TV kanalına ceza verilmesi istendi.RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, ‘’Palalı Dehşeti’’ denilerek yapılan bu yayınların, ‘’Şiddeti özendirip, abarttığını’’ öne sürdü. Daire Başkanlığının raporunu ele alan RTÜK üyeleri ise yayınları ‘Basın özgürlüğü’’ çerçevesinde değerlendirerek, cezaya gerek görmedi. Gazeteport’un edindiği bilgiye göre RTÜK toplantısında Taksim’deki Gezi olayları ve Pala ile vatandaşları kovalayan esnaf Sabri Çelebi hakkındaki yayınlar ele alındı. İzleme ve Değerlendirme Dairesinin raporunda palalı saldırgana ilişkin yapılan haberler şöyle değerlendirildi:



‘’ Palalı şahsın olay esnasında çekilen görüntüleri görsel efektler kullanılarak yayınlanmıştır. Elinde pala olan birinin, sokaktan geçen bir kadına palasıyla vurması ve sırtına tekme attığı görüntüler, sık sık tekrarlanmıştır. Bu görüntüler sırasında flulaştırma yapılmamış, palalı saldırganı belirginleştirmek amacıyla, kırmızı bir çerçeve kullanıldığı da görülmüştür. Bu konunun haber değeri olduğu açıktır. Ancak haber sırasında, görüntülerin defalarca yayınlanmasının, izleyicileri şiddete karşı duyarsızlaştırabileceği düşünülmektedir. Bunun yanında küçük yaştaki izleyicilerin etkileneceği, onlarda sebepsiz korkulara ve endişelere yol açabileceği düşünüldüğünde, bu tür şiddet içerikli haberlerin abartılarak ve gereğinden fazla tekrarlanarak verilmesinin küçük yaştaki izleyiciler açısından sakıncalı olduğu da bir gerçektir. Ayrıca yayın sırasında saldırganın kırmızı dikdörtgen içine alınıp, haberin etkisinin artırılmaya çalışılması da habercilik anlayışı ve yayıncılık sorumluluğuyla bağdaşmamaktadır’’



RTÜK, İzleme ve Değerlendirme Dairesi bu gerekçelerle palalı saldırgan haberini ve görüntülerini yayınlayan, TRT, Kanal D, ATV, Beyaz TV, NTV, CNN Türk, Halk TV, Bugün TV, Habertürk, A Haber, Star TV, Cem TV, Olay TV, STV, FlashTV ve Fox TV’ye uyarı ve para cezaları verilmesini istedi. RTÜK ise 16 TV kanalının yayınında ‘İhlal’’ görmedi ve ceza istemini reddetti.



Gazeteport

Vehaber Menu