Öcalan sürecin devamından yana!

PKK'nın çekilmeyi durdurmasının ardından MİT görevlilerinin Öcalan ile görüşme trafiği sıklaştırıldı.
Öcalan sürecin devamından yana!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine göre; PKK militanlarının sınırdışına çekilmeyi durdurmasının ardından başlayan tartışmalar sürerken, MİT yetkililerinin İmralı’ya giderek PKK lideri Abdullah Öcalan ile son bir hafta içinde üç kez görüşme yaptıkları bildirildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Öcalan, bu görüşmelerde, demokratikleşme paketinin kendilerine sorulmadan hazırlanmasını eleştirerek, bu koşullara sürecin devamının zor olduğunu söyledi. Paketle ilgili süreç konusunda bilgilendirilen Öcalan’ın sürecin devamından yana olduğu, sınırdışına çekilme sürecinin devamı konusunda da BDP’lilerle yapacağı görüşme sonrası mesaj verebileceği kaydedildi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’la telefonla konuştuğu ve demokratikleşme paketi konusunda görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi.





KCK’nın sınır dışına çekilmeyi durdurma kararının ardından başlayan krizin sonlandırılması için yürütülen temasların detayları açığa çıktı. Alınan bilgiye göre, bir süre önce İmralı’da BDP heyeti ile görüşen Öcalan, hükümete adım atması için 1 Eylül tarihini işaret etti. Ancak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın paket üzerinde çalışma yaptığına yönelik açıklamalardan sonra Öcalan, BDP heyetine, “15 Eylül’e kadar bekleyin” mesajını verdi. PKK da bu tarihleri esas alarak, çekilmeyi durdurma kararı verirken inisiyatif kullandı.



Kandil’de zirve

Kandil’e giden Demirtaş’a burada, “Pakette tatmin edici düzenlemeler yer almazsa geri çekilmeyi durduracağız” bilgisi iletildi. Demirtaş, Kandil yönetiminin bu kararını hükümete iletti. Demirtaş, daha sonra Ak Parti yetkililerine hükümetin adım atması halinde, örgütün çekilmenin durdurulmasına ilişkin aldığı kararı revize edebileceği mesajını da iletti. Kandil, Demirtaş aracılığıyla ilettiği mesaj doğrultusunda geri çekilmeyi durdurduğunu açıkladı. Açıklama ile ortaya çıkan krizin aşılması için ise Ak Parti hükümeti ile BDP arasında, MİT ile de Öcalan arasında görüşme trafiği sıklaştırıldı.

Kulislere yansıyan iddialara göre, süreçten sorumlu MİT görevlileri, Öcalan’la son bir haftada 3 görüşme yaptı. Üçüncü görüşme dün gerçekleştirildi.

İki görüşmede Öcalan’ın MİT görevlilerine, “Demokratikleşme paketinin tek taraflı hazırlanmasından rahatsızım. Bizim de görmemiz lazım. Süreç ciddi bir kırılma aşamasında. Bu şekilde bir şey yapamam. Geri çekilmek zorunda kalırım” dediği iddiası da kulislere yansıdı. Öcalan’ın örgütün silahlı unsurlarının sınır dışına çekilmesi sürecinin devamı konusunda ikna olduğu, ancak kesin kararını BDP heyeti ile görüşmede ileteceği ileri sürüldü.



Vehaber Menu