Felsefe dersi kalktı, adı İslam oldu...

YÖK Genel Kurulu'nun İlahiyat Fakülteleri'nde felsefe derslerinin adlarının da değiştirildiği ortaya çıktı.
Felsefe dersi kalktı, adı İslam oldu...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Vatan'da yer alan habere göre; YÖK Genel Kurulu'nun İlahiyat Fakülteleri'nde 'felsefe' derslerini kaldıran kararı akademik camiada tartışılmaya devam ederken, bu fakültelerin adlarının da değiştirildiği ortaya çıktı. İlahiyat Fakülteleri'nin adı 'İslami İlimler Fakültesi' olurken YÖK bu konuda ikiye bölündü.

YÖK Genel Kurulu'nun Ağustos ayında İlahiyat Fakülteleri'nde felsefe derslerini kaldırma kararı almasının ardından bu fakültelerin isimlerinin de değiştirildiği ortaya çıktı. İlahiyat Fakülteleri müfredatı için 'İlahiyat Fakülteleri Çalışma Komisyonu' kuran YÖK'ün, bu komisyonun ortaya koyduğu çalışmaları da dikkate almadan bu kararı aldığı öğrenildi.

İSİM DE GİTTİ

'İlahiyat Alt Komisyonu'nun önermemesine karşın fakültelerin isimleri de YÖK Genel Kurulu tarafından 'İslami İlimler Fakültesi' olarak değiştirildi. Bu kararlar YÖK'ü de ikiye böldü. Üyelerin bir kısmı kararın doğru olmadığını savunarak sert eleştirilerde bulundu. İsim değişikliği kararını eleştiren YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, karara ilişkin şerhinde, 'İlahiyat Fakültelerinin adlarının 'İslami İlimler Fakültesi' şeklinde değiştirilmesi kararı, modern zamanların tarihsel birikimi, tecrübeyi, kurumsallığı, kadim olanı ve geleneği yok sayan, tasfiye eden aklının bir yansımasıdır. Eğer 'İslami İlimler Fakültesi' adı altında bir yükseköğretim kurumuna ihtiyaç söz konusu ise, bu adla ve kendine özgü ve amacı doğrultusunda bir yapılanmaya gidilebilir' dedi.

FELSEFE KALKTI

Genel Kurulda kabul edilen müfredat değişikliğinde, mevcut müfredattan felsefe ve felsefi içerikli derslerin yanı sıra, adında tarih bulunan dersler ile sanat ve musiki dersleri de kaldırıldı. Fıkıh, Tefsir, Hadis gibi Temel İslam Bilimleri derslerinin saatleri ise artırıldı. Felsefe Tarihi (I-II), Felsefeye Giriş, Tefsir Tarihi, Hadis Tarihi, Kelam Tarihi, İslam Mezhepleri Tarihi, İslam Medeniyeti Tarihi, Türk İslam Sanatları Tarihi gibi dersler müfredattan çıkarıldı. Bu karar da tepki çekerken hazırlanan YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde şu tespitlerde bulunuldu:

'SADECE İSLAM DEĞİL: Küresel dünyada, İslam bilginleri sadece Müslümanlar ile konuşmak değil, bütün inanç sahipleriyle konuşmak, tebliğ etmek ve tartışmak durumundadırlar. Bu nedenle, söz konusu felsefi zemine dayanan İlahiyat Fakülteleri sadece İslam inanç ve ibadet öğretimi veya saf dini ilimlerin eğitimi ile kendisini sınırlandıramaz. Evrenin niçin yaratıldığı, varoluşumuzun anlamı gibi temel varlık sorularının cevaplarını 'Din' ve 'Felsefe' vermektedir. Felsefe olmaksızın bu sorulara tatmin edici cevaplar verilemez.