ABD ve Rusya, Suriye konusunda anlaştı!

Üç yıldır süren içsavaşta ilk kez Rusya ile ABD ortak bir anlaşmaya vardı.
ABD ve Rusya, Suriye konusunda  anlaştı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Kerry şöyle dedi;“Esad rejimi bir hafta içinde kimyasal silahlarının detaylarını ve yerlerini bildirmek zorunda. Ardından kasım sonundan geç olmamak kaydıyla Kimyasal Silahların Önlenmesi Örgütü (OPCW) denetçileri sahada olmalı. Rejim onlara derhal ve sınırsız erişim imkanı sağlamalı. Amaç, kimyasal silahların gelecek yıl ortasına kadar Suriye’den çıkarılması. Esad rejimi oyun oynamamalı. Tam işbirliği yapmalılar. Suriye’deki çatışmaya askeri çözüm olmaz. Siyasi çözüm bulunmak zorunda. Ve oraya varmak için hep beraber kendimizi adamış durumdayız.” Başkan Barack Obama da, anlaşmadan memnuniyet duyduğunu, ancak diplomatik çözüm başarısız olursa harekete geçmeye hazır olduklarını belirtti.LAVROV: MÜKEMMEL ANLAŞMA

Rusya, ABD’nin derhal askeri müdahalede bulunma tehdidini masadan kaldırsa da, Cenevre’de ödün verdi. Lavrov anlaşmayı “mükemmel” diye nitelerken, rejimin sorun çıkarması halinde “BM Güvenlik Konseyi’nin, BM Kurucu Antlaşması’nın 7’nci bölümü kapsamında önlem alacağını” vurguladı. Afganistan, Kore ve Körfez dahil birçok savaş öncesinde bu bölüme göre BMGK kararı alınmıştı. Lavrov, “Ancak kimyasal silah denetimi konusunda her ihlal iddiası hemen kabul edilmeyecek. Bunlar BMGK’ye gelecek ve soruşturulacak” diye konuştu.

KASIM AYI KRİTİK: ABD ve Rusya, Suriye içsavaşında ilk kez uzlaştı. ‘Çerçeve Anlaşma’ya göre Esad rejimi kimyasal silahları bir hafta içinde açıklayacak, kasımda denetçiler Suriye’ye gidip bunları nakil ve imha etmeye başlayacak.

OYUN OYNARSA BMGK: 2014 ortasında operasyon tamamlanacak. Rejim “oyun oynarsa” BM Güvenlik Konseyi devreye girecek. İngiltere, Fransa ve Almanya anlaşmayı destekledi. Suriye muhalefeti ise “Kabul edemeyiz” dedi.Muhaliflerden ret

ABD ve Rusya’nın anlaşmaya varması Avrupa’da da memnuniyetle karşılanırken, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “ABD ve diğer ülkelerin artık Suriye’ye saldırmak için bahanesi kalmadı” dedi. Özgür Suriye Ordusu’nun başında bulunan General Selim İdris ise, muhaliflerin İstanbul’daki 9. Genel Kurul Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Suriyelilerin her gün can verirken 2014 ortasını beklemesi mi isteniyor? Bu anlaşmada bizi ilgilendiren bir şey yok. Hiçbir kısmını kabul edemeyiz. Mücadeleye devam edeceğiz” dedi. İdris, Vladimir Putin ve Sergey Lavrov’u, Suriye rejiminden maddi çıkar sağlamak ve Suriye’nin en zengin işadamı olan Esad’in kuzeni Rami Mahluf’tan rüşvet almakla suçladı. Öte yandan Suriye Ulusal Koalisyonu, İstanbul’daki toplantıda “ılımlı İslamcı” olarak tanınan muhalif lider Ahmed Tuma’yı geçici başbakan seçti.Birkaç güne OPCW devrede

ABD önce anlaşmanın BMGK kapsamında olmasını ve askeri yaptırımı da içeren 7’nci bölüme göre düzenlenmesini istedi. Rusya’nın şiddetli itirazı üzerine bundan vazgeçen Obama Yönetimi, dünkü anlaşmaya razı oldu. Lavrov, “sadece bir teklif niteliğinde olmakla birlikte bu metnin öneminin yadsınamayacağını” belirtti. “Suriye’nin Kimyasal Silahlarının Bertaraf Edilmesi için Çerçeve Anlaşma” başlıklı belgeye göre ABD ve Rusya, birkaç gün içinde Kimyasal Silahların Önlenmesi Örgütü’nün (OPCW) Yürütme Kurulu’na Suriye’de uygulanacak özel prosedürü içeren bir karar taslağı gönderecek.

HEM İÇERİDE, HEM DIŞARIDA

-2014 ortasına kadar Suriye’deki kimyasal silahlar ülke dışına çıkarılıp imha edilmiş olacak. Bazı kimyasalların Suriye’nin kıyı bölgelerinde toplanıp imha edilmesi de söz konusu.
-Üretim ve karıştırma/doldurma ekipmanları kasıma kadar imha edilecek. Sonunda üretim ve AR-GE tesisleri tamamen sökülecek.
-Bu işler için Suriye’de P5 ülkelerinden (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa) uzmanların görev yapması önerildi.
-ABD’ye göre Suriye’de 1000 ton, Rusya’ya göre bundan daha az miktarda kimyasal silah var. ABD, bu silahların Suriye’de 45 tesiste tutulduğunu açıkladı.

Hürriyet
Vehaber Menu