10 bin yıllık çocuk mezarı bulundu yanında da çiçek!

Kapadokya'da Aşıklı Höyük’te bulunan çocuk mezarının yanında çiçeklere de rastlandı.
10 bin yıllık çocuk mezarı bulundu yanında da çiçek!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Kapadokya Aşıklı Höyük’te, bir evin altında  çocuk mezarında çiçekler bulundu. Hasır örnekleri de bulunan mezarda, bitkilerin sapları kopartılmış ve sadece çiçek kısımları mezara yerleştirilmiş.

Aşıklı Höyük’ün en erken tabakalarına ait oval planlı ve toprağa yarı-gömük bir evin altında bulunan mezar bir çocuğa ait. Ev yaklaşık 10 bin 100 yıl öncesine tarihleniyor.

Çocuk mezarı, Aşıklı Höyük’te daha önce de görülen bir ölü gömme geleneğinin yeni bir örneğini ortaya koyuyor. Bu geleneğe göre ölüler evlerin tabanına açılan çukurların içine, cenin pozisyonunda gömülüyor. Bu çukur mezar doldurulduktan sonra, yapının taban sıvası yenileniyor, ve insanlar aynı mekanda yaşamaya devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nda yaptığı sunumda, mezarda arkeobotanik çalışmalar yapıldığını belirtti. Araştırmalarda hasıra sarılarak gömülen çocuğun üzerinde çiçekler bulunduğunu belirten Özbaşaran, bu çiçeklerin özellikle mezara konduğunu tespit ettiklerini söyledi. Özbaşaran çiçeklerin saplarının koparıldığını ve sadece çiçek kısımlarının mezara konduğunu da sözlerine ekledi.

Kazılarda aynı zamanda Nikole Reifarth tarafından incelenen başka çiçek örgüler de bulundu. Çiçeklerin demet haline getirildiği ve burgu yapıldığı belirtildi.

Vehaber Menu