Mültecilere oturma ve çalışma izni!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.
Mültecilere oturma ve çalışma izni!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Nurettin Canikli'nin konuşmasından satır başları:

Toplantı da tarım sektörü detaylı bir şekilde ele alındı. Arazi tapulaştırılmasına yönelik kanun teklifi Meclis'e gelecek. Bu çerçeve de ekilemeyen arazilerin devlet tarafından kiraya verilmesi şeklinde bir imkan sağlanmaya çalışılıyor. Yine meraların işgal edilmesi önemli bir sorundur, cezalar arttırılacaktır. Başka ülkelerde verimli arazi kiralanması için de çalışmalar yürütülecektir.

NİTRATLI GÜBRE SATIŞI

Nitratlı gübreye yasak getirildi biliyorsunuz. Şuan stoklarda 280 bin ton nitratlı gübre bloke edilmiştir, satılmıyor artık. Bu konu ile ilgili altyapı çalışaması da devam ediyor. 2017 Şubat ayına kadar yasak devam edecek nundan sonra kullanımı takipli olarak serbest bırakılacak.

FİYATLARIN ARTMAMASI İÇİN ÖNLEMLER ALINDI

Kırmızı et üretimi ile ilgili yoğun tartışmalar yapılıyor biliyorsunuz. Et ve süt kurumu 15 bin ton et ithalatı için çalışma yapıyor. Talep artışının fiyatlara yansımaması için her türlü önlem alındı. Süt ihracatı ile ilgili bazı sorunlar var. İlk defa bu konuda müdahale yapıldı.

YATIRIMCI PAKETİ

Yatırım ortamına katkı sağlayacak çok büyük bir paketi önümüzdeki günlerde Meclis'e getireceğiz. Bu kapsamda önemli düzenlemeler yapılacak

-İleri teknolojik şirketlerin alımında damga vergisi ve harç muafiyeti getirilecektir.
-Kamu ihalelerinde ihalenin iptal olması durumunda damga vergisi iade edilecek.
-Yüksek ve Orta teknoloji sınıfındaki kağıtların damga vergisinde indirim sağlanacak
-Yapılan yatırımlar için tahsis edilen arazilere emlak muafiyeti sağlanacak
-Yurt dışındaki fuarlara katılımda kolaylık sağlanacaktır.
-Şirket kuruluş ve şube açma izni ile ilgili bürokratik engeller kaldırılacak. Şirketlerin kuruluş aşamasında defter tasdik işlemlerinden para alınmayacak. Şirketlerin tasfiye süreçleri kolaylaştırılacak

-AR-GE faaliyetlerin teşvik potansiyeli artırıyoruz. 
-Birikimli hayat sigortalırından toplu çekme değil aylık ödeme şeklinde ödemeyi teşvik için yeni adımlar atılacak.
-İslam ülkelerinden sermaye akışı sağlamak için faizsiz finans kurumlarının önündeki tüm engelleri kaldırıyoruz.
-Uluslararası şirketlerin Türkiye'deki merkezlerine yönelik verdi istisnası getirilecek.

"TÜRKİYE İŞ YAPMA GÜCÜ KONUSUNDA 189 ÜLKE ARASINDA 55."

"Türkiye iş yapma gücü konusunda 189 ülke arasında 55. Gereksiz bürokratik formaliteler bertaraf edilecek. Artık şirket kurma için kolaylık sağlanacak. AR-GE faaliyetlerinin teşvik potansiyeli daha da artırılacak. Harcamalarda indirim konusunda çalışmalar yapılıyor. Bölgesel yönetim merkezlerine bir takım teşvikler getiriyoruz. Özellikle çalışanlara yönelik vergilere indirirm getiriyoruz. Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, daha uzun vadeli uygulamayı teşvik etmek amacıyla ilave teşvik mekanizmaları getiriyoruz. Faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaşması konusundaki tüm engelleri ortadan kaldırıyoruz.

"Yine iş dünyasının talep ettiği muhtasar beyanname ile SGK belgesini birleştiriyoruz. Bu kayıt dışının azalmasına katkı sağlayacak. Bugüne kadar farklı bakanlıklar tarafından verilen uluslararası çalışma izinleri artık Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülecek sadece. Mülteciler için nitelikli yabancılara ülkemizde süresiz çalışma ve kalma sağlayacak "Turkuaz kart" uygulaması geliyor. Şirket ortaklarına bağımsız çalışma izni veriliyor. Ülkemizde kısa süreli yabancı stajyer gruplara çalışma izni verilecek. Genelde Suriyelilere yönelik daha kolay çalışmasının izninin önü açılacak.

"Güvenlik nedeniyle bugüne kadar yabancılara ilişkin çalışma yasağı kamu düzeni açısından sıkıntılı kişilerin Türkiye'ye girişi de engellenecek."

GÜLEN'İN CIA İÇİN AJANLIK YAPTIĞI İDDİASI

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalr yapan Nurettin Canikli, gazetecelerin sorularını cevapladı.

Fethullan Gülen'in CIA için ajanlık yaptığına dair iddiaların sorulması üzerine, Canikli, "Gülen'le ilgili sorunuz paralel yapı olarak bilinen terör örgütünün Türkiye'deki faaliyetlerine son verilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu tip konuların ispatı kolay şeyler değil. Hiçbir zaman böyle iddiaları ispat etmek mümkün değil. Ajan istihbarat kelimelerinin geçtiği bir haberde bütün dünyada geçerlidir, ispat edilemez. Biz bu mücadeleyi kararlılıkla yürüteceğiz. Diğer terör örgütleri gibi tehdit olmaktan çıkarılacak bu örgüt te Türkiye'den" ifadelerini kullandı.

ALMANYA'NIN İNCİRLİK'TE ÖZEL TESİS TALEBİ

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bir gazetecinin "Almanya ile İncirlik Üssü anlaşması iddiası doğru mudur?" sorusunu "Talep doğru" diye cevapladı. Canikli, Almanya'nın talebine dair, "Ama bu konuda verilmiş bir karar yoktur. Çıkan haberler spekülasyondan ibarettir" dedi.

ERDOĞAN'IN DİPLOMASI

Canikli, günlerdir devam eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın diplomasına dair tartışmaya ilişkin olarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın diploması sayısız defa kamuoyu ile paylaşıldı ve bu konuda en ufak bir şüphe söz konusu değildir. Diplomanın kriminal çalışmaları da yapılmıştır. Bu tartışmalar kasıtlı ve ahlaki değildir" dedi.

"TRT'DEKİ 'NAMAZ KILMAYAN HAYVANDIR' SÖZÜYLE İLGİLİ BİR ŞEY YAPMAMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ"

TRT'deki bir programda söylenen "Namaz kılmayan hayvandır" ifadesiyle ilgili bir soru üzerine Başbakan Yardımcısı Canikli, "Bizim bu TRT programındaki söz konusu sözler için bir şey yapmamız söz konusu olamaz. Bu konuda suç varsa mahkemeler gerekli kararı verir. Onun cezayı gerektirecek bir söz olduğunu biz söyleyemeyiz. Şahsımıza ait yorum farklı algılanabilir. Burada kişisel görüşümü açıklamak istemiyorum" dedi.

EŞCİNSELLERİN ONUR YÜRÜŞÜYÜ'NE İZİN VERİLECEK Mİ?

"Eşcinsellerin Onur Yürüyüşü'ne izin verilecek mi?" sorusuna cevap veren Canikli, "Tabii bu tür izinler verilirken bazı kriterler var. Bu yetkiyi kullanacak olan merciler açısından söylüyorum. Merciler için sakınca yoksa izin verilecektir. Bilemiyoruz tabii ama izin verilirse gerekli güvenlik önlemleri de alınır" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Canikli, 6 Haziran itibariyle "bomba yapımında kullanılıyor" gerekçesiyle nitratlı gübreye satış yasağı getirilmesine ilişkin olarak, "2017 Şubat ayına kadar da takibi ve izlenmesine ilişkin altyapı çalışması devam edecek ve sonra kullanımı serbest bırakılacak" dedi.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü