Gazeteci Merdan Yanardağ'a Cumhurbaşkanı'na hakaretten hapis cezası!

Gazeteci Merdan Yanardağ, 'Erdoğan'ın kanlı planı' ve 'CHP kanlı planın farkında değil' yazıları nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiasıyla açılan ve bugün görülen davada hapis cezasına çarptırıldı.
Gazeteci Merdan Yanardağ'a Cumhurbaşkanı'na hakaretten hapis cezası!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

ABC gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'a 'Erdoğan'ın kanlı planı' ve 'CHP kanlı planın farkında değil' başlıklı yazılarından dolayı 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' iddiasıyla açılan davada bugün karar verildi. Yanardağ, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

'VERİLEN KARAR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ORTADAN KALDIRICI NİTELİKTEDİR'

Yanardağ yazısında, halkın kaos ve istikrarsızlıkla korkutulacağını, 'istikrar' için yeniden AKP'ye destek vermeye yönlendirileceğini iddia ederken, mahkemede, geçtiğimiz bir yılın tam da kaleme aldığı iddiaların gerçekleştiği bir dönem olduğunu belirtti. Yanardağ, duruşmada yazının kaleme alındığı 7 Haziran seçimlerinden bu yana 7 bin insanın öldürüldüğünü, insanların sokağa çıkarken dahi tedirginlik duyar hale geldiğini ve tüm bunların sorumlusunun ülkeyi bu kaos ortamına sürükleyen hükümet olduğunu söyledi. 

Karara itiraz eden Yanardağ, "Verilen karar basın özgürlüğünü ortadan kaldırıcı niteliktedir, kesinleşmesi halinde eleştiri hakkını da tamamen yok edici bir emsal oluşturacağını düşünüyorum. Verilen ceza bana değil, bütün Türkiye'ye verilmiştir. Erdoğan'ı eleştirmeyi yasaklamak anlamına gelir" dedi.  

'ERDOĞAN TARAFSIZ DEĞİL'

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında Merdan Yanardağ, yazdığı yazıların somut olgulara dayalı olduğunu savunurken, "Dava konusu olan yazımda ileri sürdüğüm bütün görüşler ve yaptığım analiz son bir yıl içindeki olaylar ve diğer gelişmeler tarafından tamamen doğrulanmış durumdadır." dedi. 

Erdoğan'ın tarafsız olmadığını belirten Yanardağ,  "Erdoğan, siyasi olarak taraf olduğunu açıkça ilan eden bir cumhurbaşkanıdır. Örneğin, başkanlık sitemi tartışmasında partili cumhurbaşkanlığı  düzenlemesini tüm Türkiye'ye dayatmaktadır. AKP'ye oy vermeyen yüzde 50'yi aşkın toplum kesimlerini hergün ağır bir dille eleştirmekte, hatta hakaret etmektedir. Böyle davranan bir cumhurbaşkanı eleştiriye de tahammül etmelidir. Kaldı ki, benim davaya konu analizim, yazdığım her şey siyaset terminolojisi ve gazetecilik jargonu içinde kaleme alınmıştır." dedi. 

11 AY 20 GÜN HAPİS CEZASI

Yanardağ savunmasında, Erdoğan'ın 'partili cumhurbaşkanlığı' veya 'başkanlık' istediği açıkça ifade ettiğini söylerken, Erdoğan'ın siyaseten tarafsız olmadığını ve mevcut Anayasa'nın çizdiği sınırların dışına çıkarak bu anlamda Anayasa'yı çiğnemiş bir Cumhurbaşkanı'nın eleştiriye karşı korunmasının da hukukun temel mantığına aykırı olacağının altını çizdi. 

Yanardağ, mahkemenin ilgili ceza maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını talep etti. Mahkeme aldığı ara kararla Yanardağ'ın bu talebini reddetti.

Ardından karar için ara veren mahkeme, Yanardağ'ı 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı. Hakim hapis cezasını 10.500 TL para cezasına çevirdi. 

Merdan Yanardağ kararın bozulması talebiyle Yargıtay'a başvurdu.

Vehaber Menu