Çayan Birben'i öldüren polislere verilen ceza ertelendi!

Polisin kullandığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Çayan Birben'in davasında sanık polislere verilen 1'er yıl 8 ay hapis cezası ertelendi.
Çayan Birben'i öldüren polislere verilen ceza ertelendi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Yalova’da 4 yıl önce biber gazı kullanan polis 31 yaşındaki Çayan Birben’in ölümüne neden oldu. DHA'da yer alan habere göre, Birben ailesinin avukatı Halis Yıldırım, karar duruşmasına son söz olarak polislerin Çayan Birben'e biber gazını bir silah olarak sıktığını ve sanık polislerin "kasten öldürme" suçundan cezalandırılmalarını istedi.

 

Sanık polislerin avukatı Ali Çelik ise mahkemedeki tanık beyanlarının, olayın ardından polise verdikleri ifadeleriyle çeliştiğini söyledi. Çelik, tanık beyanlarının Çayan Birben’in ölümünden sonra değiştiğini ileri sürerek, sanık polislerin beraatını talep etti.

 

2'ŞER YIL CEZAYA BİR DE 'İYİ HAL' İNDİRİMİ

 

Mahkeme heyeti sanıklardan Ercüment Küçükakça’nın beraatına karar verirken, İbrahim Baltacı, Tekin Ceyhan ve Serhat Ayhan Yeni'yi önce 2’şer yıl hapis cezasına çarptırdı. Ardından 3 polisin cezasını "iyi hal" indirimiyle 1'er yıl 8'er ay hapse indiren mahkeme heyeti ardından bunu da erteledi. Mahkemenin mahkum olan 3 polise 3 yıl denetimli serbestlik süresi koydu.

 

Duruşma sonrası açıklamalarda bulunan baba Ahmet Birben "Adalet ancak baştakilerin elinde var. Rafa kaldırırlar, başka bir şey yok. Avukat tutmuşlar. Acaba o avukatın kendi çocuğu biber gazından ölseydi aynısını söyleyecek miydi? Söyleyemezdi. Çünkü o gariban Ahmet Birben’in oğluydu" dedi.

 

Duruşmanın ardından Yalova Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yapan Birben ailesinin avukatı Halis Yıldırım, verilen cezanın bir bakıma suçun işlendiğini somutlaştırdığını, ancak adil olmadığını söyledi. Kararı temyiz edeceklerini belirten Yıldırım, "Bugün sıkça ülkemizde karşılaştığımız adil olmayan bir mahkeme kararıyla karşı karşıyayız. Yaşamının baharında, biber gazı isimli kimyasal silahın sıkılmasıyla öldürülmüş bir genç. Bugün davası bitirildi. Kısmi bir ceza verildi. Taksirle ölüme sebebiyet vermekten. Bu ceza da ertelendi. Aslında bu bir anlamda suçun işlendiği, bunun kanıtlanması, somutlanması anlamında bir karar ama bu asla ve asla ortaya konulan bir fiilin karşılığı değildir. Bütün yargılama süreçleri tamamlana kadar bu davanın takipçisi olacağız" dedi.