Homofobikler ödülünü aldı! Alperen Ocakları'na ödül...

Bu hafta başlayan 24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında gerçekleşen 12. Hormonlu Domates Homofobi-Bifobi-Transfobi ödüllerinin 'kazananları', Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen gecede açıklandı.
Homofobikler ödülünü aldı! Alperen Ocakları'na ödül...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Her yıl Onur Haftası kapsamında sahiplerini bulan ve adını Erman Toroğlu’nun homofobik bir sözünden alan Hormonlu Domates homofobi-bifobi-transfobi ödülleri dün akşam 12. kez sahiplerini buldu.

Bu yılın “kazananları”

Eğitim dalında adaylar İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi'ydi. Trans kimlikli öğrencilerin atanmış cinsiyetlerine göre güvenlik aramasına girmesini isteyen İstanbul Üniversitesi ödülün sahibi oldu.

Kurumlar dalı adayları Esat Polis Karakolu, Yapı Kredi Bankası, GAP Türkiye, Change.Org, Facebook, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'ydu. Kırmızı Şemsiye Derneği kurucusu ve başkanı Kemal Ördek'in evinde uğradığı saldırı sonrası homofobik açıklamalar yapıp faillerin sırtını zıvazlayan Ankara Esat Karakolu'nun homofobik/transfobik memurları ödülün sahibi oldu.

Medya dalında, adaylar Furkan Demir ve 140journos, Sabah Gazetesi, Cem Keçe ve Hürriyet Aile, Yeni Şafak Hayrettin Karaman, Milat Gazetesi ve muhabiri Enes Babacan, Vahdet Gazetesi, Milli Gazete, Yeni Akit'ti.

Hormonlu Domates'in gediklilerinden, Orlando saldırısı sonrası "Sapkın eşcinsellerin gittiği barda ölü sayısı 50'ye çıktı" manşetini atan Yeni Akit Gazetesi en çok oyu aldı, ancak gazete nefret saçan haberlerini sürdürdüğü ve birçok kez aday olup kazandığı için Yeni Akit'e "Yaşam Boyu Hormonlu Domates" ödülü verildi. İkinci en yüksek oyu alan aday, bağımsız Gazetecilik Platformu 140journos sitesi ise, transfobik ifadeler yer alan bir yazı yayınlayıp bunun "ifade özgürlüğü"ne girdiğini belirtelerek, Medya dalında ödülün sahibi oldu.

Siyaset dalı adayları Diyarbakır İslami STK’ları, Bekir Bozdağ, Ankara Valiliği, Bülent Arınç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir Valisi, JÖH-PÖH'dü.  Farklı cinsel yönelimlerin "geleneklerimizde hoşlanılmadığını" söyleyen eski başbakan yardımcısı ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç Hormonlu Domatesi kazandı.

Dünyadan örneklere yer veren Beynelmilel kategorisinde, CERN'deki LGBTİ+ afişlerine zarar veren homofobik saldırının failleri en çok oyu aldı.

Televizyon dünyası dalında adaylar Nihat Hatipoğlu, Can Yaman, Ahmet Çakar'dı. Twitter'da bir takipçisinin sorusu üzerine "Asla Eşcinsel rolü oynamam" diyen İnadına Aşk dizisinde Yalın Aras rolüyle tanınan Can Yaman ödülün sahibi oldu.

Sağlık kategorisi adayları Dr. Cüneyt Genç ve Urfa Balıklı Göl Devlet Hastanesi Başhekimi ve oğluydu. Muayene sırası  bekleyen trans bir bireyin fotoğrafını sosyal medyada kasten hedef göstererek ve aşağılamak için paylaşan Dr. Cüneyt Genç hormonlu domatesin sahibi oldu.

ONUR YÜRÜYÜŞÜ’NÜ TEHDİT EDEN GRUPLARA “ÖZEL ÖDÜL”

Bu yıl oylamaya, “Hedef Gösterenler” isimli bir kategori de eklendi. Bu yılki 7. Trans Onur Yürüyüşü ve LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesi nefret saçan ve lgbti+ bireyleri hedef gösteren Genç İslami Müdafaa, Müslüman Anadolu Gençliği, Alperen Ocakları Vakfı, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici oylamada yer aldı. En çok oyu Genç İslami Müdafaa aldı, ancak tüm adayların ödüle değer görüldüğü belirtildi.

Aday toplama süreci açık çağrıyla belirlenen ve halk oylamasına sunulan Hormonlu Domates ödülleri, homofobik, bifobik ve transfobik açıklama ve eylemlerin teşhir edilmesi ve hatırlatılması, aday olanların bu açıklama ve eylemlerini tekrarlamaması ve anti homofobik-bifobik-transfobik bir dünya için mücadeleyi güçlendirme amacıyla veriliyor.

GECEDEN NOTLAR

Şişli Kent Kültür Merkezi'nde geceyi gökkuşağı bayraklı özel dekorasyon, Nurtopusaçan'ın sunumu ve dans performansları renklendirdi. Gecenin tüm mekan, dekor ve prodüksiyon masraflar Şişli Belediyesi'nce karşılandı.

Vehaber Menu