Halkevleri’nden Yeni Şafak haberine tepki!

Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut, Yeni Şafak’ın öğrencilere eyleme katılma şartıyla burs verdikleri şeklindeki haberi için “operasyonel maksatlı sahtekarlık olarak yorumladı.
Halkevleri’nden Yeni Şafak haberine tepki!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Yeni Şafak Gazetesi’nin kapağa taşıdığı “Gezi şartlı burs” haberinde Halkevleri’nin öğrencilere eylemlere katılmaları şartıyla burs verdiğini, Alevi eylemlerinden kentsel dönüşüm eylemlerine kadar pek çok alanda gerilim kaynağı olduğunu iddia etti.
Yeni Şafak’ın haberinde şu ifadeler vardı;
“Park forumları ve yaz kamplarıyla Halkevleri-Öğrenci Kollektifleri adlı oluşumların, üniversitelerin eğitime başlamasıyla eylemlerin startını verecekleri tespit edildi. Halkevleri ve gençlik yapılanması olan Öğrenci Kollektiflerinin hedefinde ‘kentsel dönüşüm’ çalışmalarının yapıldığı mahalleler olacağı bildirildi.”
“Halkevleri 2012 yılına kadar ‘kamuya yararlı dernek’ statüsüyle faaliyette bulunduğu için yakın tarihe kadar ciddi yardımlar alıyordu. Görünürde marjinal bir yapıya sahip olan dernek, yakın döneme kadar sahip olduğu statüyle ciddi bir ekonomik güce kavuştu. Derneğin bu gücünü Gezi eylemlerine katılımı teşviş için kullandığı dile getirildi. Üniversiteyi yeni kazanan gençleri hedef olan derneğin, ‘burs vaadiyle’ Öğrenci Kollektifleri’ne yönlendirdiği kaydedildi. Gezi eylemlerine katılacak öğrencilerin ‘direncini’ artırmak ve teşvik etmek için bunlara burs veren Halkevleri’nin, burs vermeyi eylemlerde yer almak şartına bağladığı belirlendi.”
Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut, Yeni Şafak’ın haberine ilişkin Sendika.org’un sorularını yanıtladı.
Karabulut, söz konusu haberi yayımlayan Yeni Şafak Gazetesi yetkilileri ile konuştuklarını ve dava açacaklarını belirttikten sonra “Halkevleri’nin burs verdiği bir tane bile öğrenci yok, Öğrenci Kolektifleri de Halkevleri’nin bir yapılanması değil. Bu iddia özel olarak gündeme getiriliyor. Haberin tamamı polis kaynaklı olduğu anlaşılan, operasyonel maksatlı bir sahtekarlıktır” dedi.
“Dini imanı para olanlar, her şeyi parayla ölçüyor”
Ekonomik durumlarına ilişkin iddiaları yanıtlayan Karabulut, “Kamu yararına dernekken bu statüden dolayı bir gelir elde etmiyorduk. Zaten statümüzü elimizden alındığı Bakanlar Kurulu kararında da gerekçe olarak yeterince paramızın olmadığı belirtiliyordu.”
“Dini imanı para olanlar, her şeyi parayla ölçüyor. Hükümeti de medyası da böyle. Anlaşılan kendileri insanları eylemlere parayla götürüyor ki, bizleri de kendileri gibi sanıyorlar. Böylesi haberler yapabiliyorlar. Her şeyin para olmadığını anlayamayacak durumdalar.”
“Eylemlerimizi inkar etmiyoruz”
Yeni Şafak’ın haberindeki “barınma ve kent hakkı” eksenli eylem ve etkinliklere ilişkin bölümde de ilginç göndermeler var: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin yapacağı ‘kentsel dönüşüm’ çalışmalarının listesini çıkartan gruplar, özellikle yanlarına çekebileceklerini düşündükleri mahallelerde eylemin dozajını artırmayı planladıkları ortaya çıktı. Halkevleri’nin bu yaptığı çalışmaya ideolojik yapıya sahip meslek odalarının destek verdiği öğrenildi. Hükümetin ağaçlandırma çalışmaları eylemcilerin vatandaşları ikna etmesini zorlaştırdı. Bunu gören gruplar yaz boyu gerçekleştirdiği çalışmalarda strateji değişikliğine gitti. Yurttaki kentsel dönüşüm çalışmalarının yaklaşık 7 buçuk milyon insanı yakından ilgilendiriyor olması grupların eylem stratejisini bu yöne kaydırmalarına neden oldu.”
“Erdoğan Bayraktar dün (19 Eylül), Mamak’a geldi. Halkevciler de kentsel dönüşümün yol açtığı mağduriyetlere ilişkin bildiri dağıtıyordu. Bayraktar cevap vermek zorunda kaldı, belli ki gazeteleri aracılığıyla da yanıt vermek istemişler” diyen Karabulut, haberin sonunda yer alan “nerede gerilim oradalar” ara başlıklı bölüm için de “eylemlerimizi inkar etmiyoruz” diyerek, şöyle devam etti: “Gezi Parkı eylemlerine katılmışız, Dikmen Vadisi kentsel dönüşüm projesini protesto etmişiz, ODTÜ eylemlerine destek vermişiz, Hopa olaylarını protesto etmişiz, Ankara’da toplu taşıma ücretlerini protesto etmişiz. Biz bunları inkar etmiyoruz, bunları yapmış olmaktan neden çekinelim ki.”

Sendika.org
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü