Tek çare Öcalan'ı güçlendirmek... Çok ilginç süreç analizi!

Akşam yazarı Kurtuluş Tayiz Abdullah Öcalan'ın Kürt hareketinin tam merkezinde olduğunu söyleyerek süreçteki tutumunu değerlendirdi..
Tek çare Öcalan'ı güçlendirmek... Çok ilginç süreç analizi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Çözüm süreciyle ilgili yaptığı analizlerle dikkat çeken Kurtuluş Tayiz İmralı’daki son görüşme tutanaklarının BDP’den önce Kandil’e ulaştırılması gerektiğini savundu..

İşte Tayiz’in o çarpıcı yazısı;

Öcalan’ın Türkiye’deki Kürt siyasetinin neresinde olduğu ve durduğu hep tartışılır. Yaygın görüş Kürt hareketinin tam merkezinde olduğu yönünde. Kandil ve BDP’nin Öcalan’a bağlı olması, Öcalan’ın muhatap olarak öne çıkmasını sağladı. Bu durum, devlete büyük bir avantaj sağladı. Ancak bu durumun dezavantajları da var. Hapishane koşulları, Öcalan’ın Kandil ve BDP üzerindeki etkisini de sınırlıyor. Kürt hareketi Öcalan’a bağlı hareket ediyor ancak boşluğu dış unsurlar, yabancı etkiler dolduruyor.
Kürt siyasetinde oyun kurucu rol Öcalan’ın; hareketin rotasını Öcalan belirliyor. Stratejik kararları o veriyor. Çözüm sürecinde de Kürtlerin yönünü Türkiye’den yana çevirdi. Ancak Öcalan’ın nüfuz edemediği alanlarda oyuna başka el karışıyor. Bu el, oyunu Türkiye aleyhine kurmaya başlıyor. Kandil, Öcalansız oyun kuramıyor; genellikle daha büyük bir oyunun parçası oluyor. Öcalan’sız bölgedeki bazı dış devletlerin etkisine girdikleri gibi bazen de içeride beyaz Türklerin oyununa geliyorlar.
Bu oyunu bozmanın tek yolu İmralı’ya fırsat vermek, onun önünü açmak ve manevra alanını genişletmek. Sürecin gidişatından edindiğim izlenim Öcalan’ın daha fazla güçlendirileceği yönünde. Kandil’le iletişiminin önü açılabilir. İmralı’daki son görüşme tutanaklarının BDP’den önce Kandil’e ulaştırılması önemli bir gelişme. Zira iktidar, Kandil ve BDP’nin artık süreci olumsuz etkilemeye başladığını düşünüyor. Kandil ve BDP’den gelen ve yeniden silaha dönüşü ima eden açıklamalar batıda tepki uyandırıyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu Öcalan’ı daha fazla söz sahibi kılmak. Önümüzdeki günlerde bu konuda görünür adımlar atılırsa, çekilme yeniden başlayabilir.
Örgütün çekilmeye niyetli olmadığı başından beri ortadaydı. Yine de çekilme talimatına uydu. Fakat Öcalan’ın artan şikayetleri üzerine çekilmeyi durdurdular. Bu riskli kararı tersine çevirmenin tek yolu Öcalan’ın yeni bir talimat vermesi.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü