Bekir Bozdağ paketi anlattı!

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Söz Bitmeden'de Elif Çakır'ın canlı yayın konuğu oldu.
Bekir Bozdağ paketi anlattı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Elif Çakır'ın sorularını yanıtlayan Bekir Bozdağ, pakete gelen ilk tepkileri de değerlendirdi.

'DAHA FAZLASINI YAPMAK İÇİN YENİ ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Demokratikleşme Paketinin Türkiye'de demokratikleşme ikliminin nasıl değiştiği gösteren en somut örnek olduğunu söyledi. Paketin AK Parti'nin demokratikleşme başarısının bir ürünü olduğunu belirten Bozdağ, 'Demokratikleşme konusunda daha fazlasını yapmak için yeni bir anayasaya ihtiyacımız var' dedi.

Bekir Bozdağ paketin AK Parti öncesi dönemde konuşulması bile zor olan konulara çözüm getirdiğini söyledi.

Bozdağ, 'Bu paket AK Parti'nin demokratikleşme başarısının ürünü. AK Parti öncesi döneminde konuşulması zor olan konulardı. Pek çok konuda anayasadan kaynaklanan sorunlar var. Yolumuza yeni anayasa ile devam edersek bugünkü bir çok sorunu konuşmayız' dedi.


BOZDAĞ PAKETE YÖNELİK ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

Pakete çeşitli çevrelerden gelen eleştirileri değerlendiren Bekir Bozdağ, peşin peşin yapılan yorumları eleştirdi.

Bozdağ şöyle konuştu:

'Atılan adımları eleştiremeyenler, olmayanlar üzerinden eleştiriler getiriyor. Bu paketteki düzenlemeler bütün vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Alevilerin kendilerine yönelik adım beklentileri var. Başbakanımız bir çalışma yapılması talimatını verdi. Ve çalışmalarımız sürüyor.

Bu bizim hazırladığımız ilk paket değildir, son paket de olmayacaktır. Türkiye'nin ihtiyaçları, yaşadığımız sorunlar bu konularda başka adımların atılmasını da beraberinde getirecektir. Bu paketin içinde yer alan her düzenleme, etnik bir takım nedenler veya dini nedenler dolayısıyla yapılmış düzenlemeler değil. Bu düzenlemelerin tamamı Türkiyemizde yaşayan hem Alevi anlayışına sahip vatandaşlarımız, hem farklı etnik kökene sahip vatandaşlarımız... Herkes için geçerli. Seçim barajı düştüğünde bundan Alevi vatandaşlarımız istifade etmeyecekler mi? Edecekler.'

AYRIMCILIK İÇİN KURUL OLUŞTURULACAK, CEZAİ MÜEYYİDE GETİRİLECEK

Bozdağ'ın açıkladığına göre; Paket çerçevesinde, bir kurul oluşturulacağını, ayrımcılık yapılan bir konu olduğunda bu kurul gelen şikayetleri değerlendirerek kararlar verilecek ve o kararların gereği yerine getirilecek. Böylelikle ayrımcılık konusunda cezai müeyyide getirilmiş olacak.

Dini, mezhebi, siyasi görüşü sebebiyle herhangi bir ayrımcılık yapıldığında gereken müeyyide uygulanacak. Müeyyide çerçevesinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası bile gündeme gelebilecek.

İÇKİ İÇENE DE MÜDAHALE EDİLİRSE HAPİS CEZASI GÜNDEME GELECEK

Başını açana, kapatana, içki içene bile müdahale edildiğinde şikayet edilmesi durumunda cezai müeyyide uygulanacağını belirten Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

'Örneğin bir hakim. Ne yapıyor? Başörtülü bir avukata avukatlık yaptırmıyor. Bu düzenlemeden sonra ona mani olduğu taktirde ona 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası gelecek.

Birinin kıyafetine, 'açık gezeceksin, kapalı gezeceksin, içmeyeceksin, şöyle yapacaksın, böyle yapacaksın' diye insanlara birisi müdahale etmeye kalktığı zaman 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası gelecek.

Yaşam tarzlarını, kişilerin kendi hayatlarına ilişkin tercihlerini teminat altına alan çok önemli bir adım attık.'

ALEVİLER KONUSUNDA PAKETTE NEDEN ÖZEL BİRŞEY YOK?

Elif Çakır'ın, paket açıklandıktan sonra medyada ve kamuoyunda pakete yapılan 'Alevilerle ilgili neden birşey yok' eleştirilerini hatırlatması üzerine Bozdağ şöyle konuştu:

'Bu paketin içinde, 76 milyonun tamamını ilgilendiren konular var. Bu paket Alevi vatandaşlarımızı da ilgilendiriyor. Sadece Niğde Üniversitesi'nin isminin değiştirilmesi değil.

Alevi vatandaşlarımızın kendilerine özel konularda beklentiler var. Onunla da ilgili hükümetimiz birçok çalışma yaptı. İlk defa çalıştaylar düzenledi. Madımak Oteli'yle ilgili adım atıldı. Dersim'de yaşanan katliamla ilgili özür dilendi. Alevi klasikleri Türkçe'ye çevrilmeye başlandı. Bunun gibi pek çok adım atıldı.

Ve son zaman içerisinde de sayın Başbakanımız bu konuda yeni bir çalışma başlatma talimatı verdi. Ve o çalışmanın sürdürülmesi görevini de bana tebliğ etti. O çalışma şimdi devam ediyor. Daha önce de ifade ettik. Paketin içinde bu çalışmanın olacağına dair bizim bir açıklamamız olmadı. Ama kamuoyunda şu da olacak bu da olacak şeklinde yazılar çıktı. Beklentileri belki onlar farklı bir noktaya veya bu pakete odakladı. Ancak bundan sonraki süreçte bu çalışma devam edecektir. Yeni adımlar atılacaktır. Gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Ve çalışmalar bittikten sonra kamuoyuna açıklanacaktır.'

Stargazete.com
Vehaber Menu