Hükümet 12 Eylül yasaklarını sürdürme niyetinde!

ÖDP Eş Başkanı Alper Taş, Erdoğan'ın önerdiği iki seçim sistemi için, 'Hükümet 12 Eylül seçim yasaklarını sürdürme arayışında' dedi.
Hükümet 12 Eylül yasaklarını sürdürme niyetinde!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Başkanı Alper Taş, Başbakan Erdoğan'ın 30 Eylül günü açıkladığı 'demokrasi paketi'nde yer alan seçim ve siyasi partiler yasalarında yapılması planlanan değişiklikleri ETHA'ya değerlendirdi.

Taş, Erdoğan'ın gündeme getirdiği 'dar bölge' ve 'darlaştırılmış bölge' seçim sistemlerini, 12 Eylül'ün barajlı/yasaklı seçim sisteminin başka bir biçimde sürdürme arayışı olarak tanımladı, 'Daraltılmış bölge sistemi ile baraj gerçekte düşürülmüyor, aksine baraj bölgesel düzlemde yükseltilmiş oluyor. Bir parti konulan ülke barajını geçse dahi, Meclis temsiliyeti bu sistemler içerisinde düşük olacak. Bağımsız adayların seçilebilmesi de zorlaştırılıyor. Bu şekilde yalnızca baraj altı kalan partilerin değil, ilk iki parti dışında kalan partilerin temsil oranları düşürülmüş olacak' dedi.

'BARAJ TAMAMEN KALDIRILMALI'
Barajın bütünüyle kaldırıldığı, herkesin aldığı oy oranı üzerinden temsiliyetinin sağlandığı bir sistemle demokratik bir seçim imkanının yaratılabileceğine dikkat çeken Taş, şöyle konuştu: 'Milli bakiye sistemi geçmişte de uygulanmış ancak tıpkı AKP'nin bugünkü kaygılarına da benzer şekilde egemenler kendi iktidarlarını daha rahat sürdürebilmek için bu sistemi ortadan kaldırmıştı. Bugün yeniden bu sisteme dönülmesi gerekiyor.'

'HİÇBİR PARTİYE HAZİNEDEN YARDIM VERİLMEMELİ'
ÖDP Eş Başkanı Alper Taş, hiçbir partinin hazineden yardım almasından yana olmadıklarının altını çizdi, 'Herkes bugün bizlerin yaptığı gibi siyaseti kendi öz kaynaklarıyla, üyelerinin katkılarıyla yapmalıdır. Hazine yardımı kaldırılmalıdır' dedi.

Taş, hazine yardımı konusunda şöyle konuştu: 'Bugünkü duruma baktığımızda ise, hazine yardımında oranın yüzde 7'den 3'e düşmesinin pek bir anlamı yok. Hazineden yardım verilecekse seçime giren bütün Partilere verilmelidir. Oran düşürülmüş olsa dahi bugünkü sistemle partilerin ekonomik güçleri arasındaki eşitsizlik hazine yardımlarıyla sürdürülecektir. Bu aynı zamanda yardım alamayanlara dönük de bir kısıtlamadır.'

'BİZ ZATEN EŞ BAŞKANLIĞI UYGULUYORUZ'
Partilerinde eş başkanlık sisteminin uygulandığını hatırlatan Taş, 'Bunun için Başbakan'ın iznini beklemiş değiliz. AKP, BDP'nin de yıllardır fiilen uyguladığı bu sistemi yasallaştırıyor. Eş genel başkan uygulaması birisinin kadın olması koşuluyla kuşkusuz önemlidir. Kadınların siyasetteki temsilinin arttırılması, her düzeyde pozitif ayrımcılığın uygulanması siyasetin de demokratikleşmesinin önemli unsurlarından birisidir. Eş genel başkanlık sisteminin yaygınlaşması bu noktada önemli olacaktır' dedi.

'İKİ PARTİLİ SİSTEM ORTAYA ÇIKABİLİR'
ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, seçim sistemindeki değişikliğin dengeleri çok da yerinden oynatmayacağına dikkat çekti ve ekledi: 'Önerilen sistemler üzerine yapılan çalışmalar AKP'nin kimi avantajlara sahip olacağını gösteriyor. MHP'nin milletvekili sayısı hatırı sayılır ölçüde düşerken, CHP'de kısmi bir düşüş olacağı varsayılıyor. AKP ise bu sistemin yine en karlı partisi olacak görünüyor. Çalışmanın inceliği de burada saklı. Yüksek oy almayan partilerin barajı geçseler dahi temsil güçlerinin zayıflaması giderek iki partili bir sistemi ortaya çıkarabilir. Ancak, ne biçimde uygulanırsa uygulansın halkın iradesinin temsil edilmediği yapıların yasakla/barajla ayakta kalması da bir yere kadar olacaktır. Bunun karşısında gerçek demokrasi için halkın öz örgütlenmeleriyle kendi doğrudan temsil kanallarını yaratarak bu sistemle mücadele etmeye devam edeceğiz.'

EHA
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü