Evde içki yapımına ilgi artıyor

Evde içki üretenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ortalama 200 liralık bir yatırımla marketlerde 9 liraya satılan 1 litrelik birayı evde 3 liraya üretmek mümkün.
Evde içki yapımına ilgi artıyor
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Bira yapımında Bira Kiti ve Tam Tahıl olmak üzere iyi ayrı yöntem bulunuyor, maliyeti ise 1 litre bira 3.20 TL’ye gelirken, 1 adet 50 cl boyutundaki şişenin maliyeti de 1 lira 60 kuruş oluyor.

Cumhuriyet'ten Ayfer Arslan'ın haberine göre Hem alkollü içkilerden alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) yüksekliği, hem de üretim maliyetinin daha düşük olması evde içki yapımına olan ilgiyi artırıyor. Yaklaşık 8 yıl önce 733 Sayılı TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) Kanunu’nun 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak kaydıyla evde içki yapımının serbest bırakılması, bu ilgiyi daha da artırırken, maliyeti ise market fiyatlarına göre daha ucuza geliyor.

Hobi olarak başladı

17 yıl bankacılık yaptıktan sonra önce 2008’de Hollanda’da hobi olarak şarap yapımına merak saran, sonra eşiyle birlikte 2013’te Fermantasyon Market’i kuran Sema Tanrıöver van Ameide, “Bu konuda dünyanın en büyük tedarikçisi olan Belçika’da yerleşik Brouwland firmasını bulduk, ithal etmek istediğimiz ürünleri belirledik. Brouwland evde şarap ve  bira yapan hobi sahiplerinin yanı sıra bu konuda profesyonel üretim yapan küçük, orta ve büyük işletmeler için de ürün ve araç gereç satıyor. Biz de Fermantasyon Market olarak kendimiz gibi bu işi hobi olarak yapan kişilere ulaşıyoruz”diyor.

1 litre bira 3 lira

Sema Tanrıöver van Ameide’in verdiği bilgiye göre, evde bira yapımı için ölçüm aletleri dahil 100-200 TL sabit yatırım yapılması gerekiyor. Ameide, “Yapım malzemelerinizi tamamladıktan sonra artık kendi biranızı yapmaya başlayabilirsiniz. Bira yapımında Bira Kiti ve Tam Tahıl olmak üzere iyi ayrı yöntem mevcut. Yeni başlayanlara Bira Kitiyle başlamalarını öneriyoruz. Sonradan gerekli diğer ekipmanları tamamlayıp Tam Tahıl yöntemine de geçebilirler. Maliyet olarak örnek vermek gerekirse; 1 litre bira 3.20 TL’ye gelir, 1 adet 50 cl boyutundaki şişenizin maliyeti de 1 lira 60 kuruş olur” dedi.

Sema Tanrıöver van Ameide’in evde içki yapmak isteyenlere önerileri ise şöyle:

*Fermantasyon yani mayalama doğal bir süreçtir. O nedenle fermantasyon heyecanla beklediğiniz sürede hemen başlamamışsa panik olmayın, bekleyin.

*Temiz çalışın. Temizlik ve sanitasyon iki ayrı ve önemli konudur. Şişelerinizi, tüm ekipmanınızı daha önceki kullanımdan kalan tortu kalıntılarından arındırın. Yüzey temizliğinin ardından ise ortamda sadece mayanızın çalışabilmesi, şıranızı  rakip iyi de olsa başka bir bakterinden uzak tutmak için sanitasyon malzemesiyle sterilize edin.

*Yaptığınız şarabın tadını sevmediyseniz sakın atmayın. 6 ay şişede bekledikten sonra tekrar deneyin. Göreceksiniz ki şişede olgunlaştıkça ev şarabınızın tadı değişecektir. Bira için de aynı şey geçerli. 1-2 ay şişede bekletin ve tekrar deneyin.

*İlk kez şarap yapacaksanız, yılda bir kez bağbozumunu beklemeyin. Süpermarketten alabileceğiniz hazır meyve suyundan, 5-6 litre gibi küçük ölçeklerde yapmayı deneyin.

Vehaber Menu