Hollanda: Türkiye, mülteci anlaşmasına uymalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak askıya alınmasını tavsiye etmesine tepki gösterdi. Avrupa Birliği'ne (AB) seslenen Erdoğan, 'Daha ileri giderseniz, sınır kapıları açılır' dedi.
Hollanda: Türkiye, mülteci anlaşmasına uymalı
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İstanbul'da Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Adalet ve Kadın Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Toplanmışlar, gelmişler bir araya 30-40 kişi, verilen o bildiriye 'Hayır' diyor, yok diğerleri 400-500 kişi 'Evet' diyor, topunuz 'Evet' dese ne yazar?" dedi.

Batı'nın mülteci krizi nedeniyle Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ve bu gibi yaptırımların Türkiye'yi çökertemeyeceğini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayanırsa feryat ettiniz. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kurusıkı tehditlerden ne ben anlarım ne bu millet anlar, bunu da bilesiniz.

"53 yıldır bu ülkeye Avrupa Birliği'nin kapısını açmayanlar yaptırım mı uyguluyor? Eğer yaptırım uyguluyorlarsa ne oldu? Battık mı, bittik mi, çöktük mü? Dimdik durduk. Şu 14 senede Türkiye'yi aldığımız yerden nereye getirdiğimiz ortada. Evelallah dik duracağız, yolumuza devam edeceğiz."
Hollanda: Türkiye mülteci anlaşmasına uymalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "sınırları açma" tehdidini değerlendiren Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, tehdidin hiçbir konuda yardımcı olmayacağını söyledi. AB Dönem Başkanı sıfatıyla mülteci anlaşmasına imza koyan ve "Türkiye şartlara uymalı" diyen Koenders'e göre Ankara anlaşmanın uygulanması için bir adım dahi atmadı.

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilders de, Hollanda basının internet baskınlarında manşetten duyurduğu Erdoğan'ın açıklamasını Twitter hesabından paylaşarak, "İşte bu yüzden sınırlarımızı kapatalım" dedi. Wilders'in seçim vaatlerinden biri, Hollanda sınırlarının Müslüman mültecilere tamamen kapatılması ve sınır kontrollerine yeniden başlanması.

Avrupa Parlamentosu (AP), Perşembe günü müzakerelerin geçici olarak askıya alınması yönündeki tavsiye niteliğindeki karar tasarısını kabul etmişti.

Ankara, AP'nin karar tasarısını 37'ye karşı 479 oyla kabul etmesine tepki göstermişti.

'Mültecileri otobüsle göndeririz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce de AB liderlerine "mültecileri otobüslere bindirip göndeririz" dediği iddia edilmişti.

Yunanca yayın yapan Brüksel merkezli Euro2day adlı haber sitesi, Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yaptığı görüşmenin tutanak notları olduğunu iddia ettiği bir belgeyi yayımlamıştı

Belgede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Juncker ve Tusk'a, "Herhangi bir zamanda Yunanistan ve Bulgaristan'a kapıları açıp, mültecileri otobüslere bindirip göndeririz" dediği görülmüştü

BBC

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü