Prof. Dr. Erhan Erkut: Türkiye'nin PISA ortalamasını imam hatipler düşürdü

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, mesleki ve teknik eğitim lisesi öğrencilerinin PISA'da aldığı puan ile genel ortalamaları düşürdüğünü açıklamıştı.
 Prof. Dr. Erhan Erkut: Türkiye'nin PISA ortalamasını imam hatipler düşürdü
2016-12-13 09:19:51   Güncelleme: 2016-12-13 09:19:51    

2015 yılında Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'ında (PISA) Türkiye'nin 72 ülke arasında sonuncu sıralarda yer alması kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Düşen ortalamalar için farklı yorumlar yapılırken Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, mesleki ve teknik eğitim lisesi öğrencilerinin PISA'da aldığı puan ile genel ortalamaları düşürdüğünü açıklamıştı. 

Milliyet'te yer alan habere göre, bu açıklamaya MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut'tan itiraz geldi.

MEF Üniversitesi'nin düzenlediği Eğitimde Değişim Konferansları'nda konuşan Erkut, PISA 2015 sonuçları hakkında da bilgi verdi. Bakan'ın açıklamasını değerlendiren Erkut, 'Bakanın demecine göre fen liselerinin puanı 534, anadolu liselerinin 461, mesleki ve teknik anadolu liselerinin puanı 392, sosyal bilimlerin 518 ancak imam hatip liselerinin puanı söylenmemiş' dedi.

Bakan'ın verdiği demeçte sosyal bilimler liselerinin oranı ile imam hatiplerin puanının paylaşılmadığını aktaran Erkut, açıklanmayan güzel sanatlar, askeri, spor gibi liselerin oranını da sosyal bilimler lisesinin içinde kabul ederek yaptığı hesaba göre imam hatip puanlarının 330 olduğunu ifade etti.

PUANI DÜŞÜREN İMAM HATİPLER'

Meslek liselerine gereksiz fatura kesildiğini belirten Erkut, 'Puanı düşüren imam hatipler. İmam hatipler, meslek liseleri kadar iyi olabilseydi puanımız 434 olurdu. İmam hatipler, Anadolu lisesi kadar iyi olsaydı o zaman puanımız 443 olurdu. İmam hatip liselerinin sayısındaki Radikal artış ve 4+4+4 bu sınavda etkisini göstermedi, dolayısıyla PISA sonuçları önümüzdeki 6 yıl daha da düşmeye devam edecek' dedi.

'TÜRKİYE, DOMİNİK CUMHURİYETİ'NİN GERİSİNDE' 

Kesin verilerle daha net sonuçlara ulaşılabileceğini fakat bu puanın çok fazla değişmeyeceğini söyleyen Erkut, 330 puanın listede benzeri olmadığına ve sıralamada Dominik Cumhuriyeti'nin gerisine düşüldüğüne dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise mesleki ve teknik eğitim liselerinde eğitim kalitesinin daha iyileştirilmesi gerektiğini söyleyerek 'Buradan katılanların oranı yüzde 36'ydı. Öğrencilerin aldığı puan 392. Dolayısıyla 534 alan öğrencimizin puanı ortalama 425'e çekiliyor. Teknik liselerdeki eğitimin kalitesini arttırdığımız zaman, PISA ile ilgili sorunumuz kalmayacak' açıklamalarında bulunmuştu.

 

Vehaber Menu