Tereddüt filmine sansür tepki gördü

Yeşim Ustaoğlu’nun filmi sevişme sahneleri yüzünden '+18' yaş sınırı alsaydı bu durumda bakanlık verdiği desteği geri alabilme hakkına sahip olacaktı.
Tereddüt filmine sansür tepki gördü
2016-12-17 08:24:01   Güncelleme: 2016-12-17 08:24:01    

Yeşim Ustaoğlu imzalı 'Tereddüt' filmine uygulanan sansür tepkilere neden oldu. Sansür kararını sosyal medya hesabında açıklayan oyuncu Funda Eryiğit, 'Tereddüt filmi sinemalarda, ne yazık ki çektiğimiz haliyle değil, sansürlü haliyle izleyebileceksiniz' dedi.

Sansür kararına tepki gösteren yönetmen Çağıl Nurhak Aydoğdu da 'Biz özgürlük alanlarımızın yasalarla korunmasını isterken sansür özel hükümlerle tüzüklerle korunma altına alınmaktadır. Sinema, siyasal otoritelerin değer yargılarına bağımlı halden çıkarılarak bağımsız olmalıdır' ifadesini kullandı.

Yeşim Ustaoğlu, Kültür Bakanlığı desteğiyle çekilen filmini Sınıflandırma Kurulunda sevişme sahneleri yüzünden '+18' almamak için festivallerde gösterilen orijinal halindeki bazı sahnelerini farklı kurgulayarak vizyona soktu. Ustaoğlu’nun filmi sevişme sahneleri yüzünden '+18' yaş sınırı alsaydı bu durumda bakanlık verdiği desteği geri alabilme hakkına sahip olacaktı. 

Tereddüt'ün konusu

Tereddüt'ün IMDb'de yer alan tanıtımı şöyle:

'Her iki karakterin birbirini anlamasıyla gelişen bu hikâye, modern ve geleneksel toplumlarda kadın ve ergen olmayı sorgularken, hem bu bu topraklarda, hem de aslında dünyada kadın olma hallerine bakan bir bakış açısına sahip. Geleneklerin, örflerin belirlediği moral değerler, özellikle modern toplumlardaki sert göç olgularıyla hızla gelişen modernitenin içinde bir arada yaşama modelini oluştururken; çarpıklaşıp, değersizleşmeye ya da yozlaşmaya maruz kalarak yaşantılarımızda baş edemeyeceğimiz yargıların, sorunların oluşmasına neden oluyor. Ve bu sorunlar bizlerin birey olarak gelişimini, özgürlüğünü kısıtlarken, hayatımıza kendi irademizle karar verebilmemiz konusunda derin engeller çıkarıyor, çoğu kez ihmal ve istismarlara maruz bırakıyor ve çok daha derinden, erkeğin de gelişiminde sağlıklı bir ilişki kurabilmesi konusunda önü alınmaz yaralar açıyor…'

Vehaber Menu