Prof. Dr. Çağrı Erhan: Üçüncü Dünya savaşı kapıda

Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, dünyada korumacılık önlemlerinin devreye girdiğini, geçmişte bunların yaşandığı dönemlerde dünya savaşları yaşandığını hatırlatarak, 'Bunun sürmesi halinde yeni bir dünya savaşı riski var' dedi. Erhan, Türkiye’nin de ekonomik gelişme için tekrar 1923’teki fabrika ayarlarına dönmek zorunda olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Çağrı Erhan: Üçüncü Dünya savaşı kapıda
2016-12-28 04:06:00   Güncelleme: 2016-12-28 04:06:00    

Ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler Ege İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği toplantıda ele alındı. Toplantıda konuşmacılar Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ve Prof. Dr. Emre Alkin, 2016'yı değerlendirdi ve 2017'ye ilişkin öngörülerini paylaştı.

'Yeni bir dünya savaşı riski'

Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan dünya genelinde korumacılık önlemlerinin devreye girdiğini, geçmişte bunların yaşandığı dönemlerde dünya savaşları yaşandığını hatırlattı. Prof. Dr. Erhan, bunun sürmesi halinde yeni bir savaş riskinin dünyayı beklediğini belirtti.

Her yüzyılda dünya genelinde bir başat ülke olduğuna vurgu yapan Erhan, '15. yüzyılda İspanya, 17. yüzyılda Hollanda, 19. yüzyılda İngiltere, 20. yüzyılda ise ABD. Bu sürecin başatı olmak için O dönemin sanayi ve ticaret yollarını ele geçirmek ve su yollarına hakim olmak gerekiyor. Bu yüzyıl olur,150 yıl olur ama genel seyir böyle' dedi.

'Türkiye 1923’teki fabrika ayarlarına dönmek zorunda'

Türkiye’nin ekonomik gelişme için tekrar 1923’teki fabrika ayarlarına dönmek zorunda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çağrı Erhan, şöyle devam etti:

'Yeniden bir şey üretmek zorundayız. İlk yıllar kalkınma yüzde 8, yokluklardan yüzde 8. Yeni bir şey üretti, buldu, yakaladı. Bugünde yeni bir şey yakalayarak yükselebiliriz. Bizde zenginleşme ile harcama modeli ayrı. Uçağın varsa zenginleşmişsin diyorlar. Hayır harcamışsın, bu zenginleşme değil. Türkiye’de anket yapmışlar Yüzde 50'si işler iyi, yüzde 50'si işler kötü gidiyor diye kriz gelecekse bile kamuda olmaz, o günler yok artık. Özel sektörü vurur. Orada kriz olur.'

Şirketlerinize liderlik yapın

İş adamlarına inovasyon ve Ar-Ge’ye yatırım yapmaları çağrısında bulunan Prof. Dr. Erhan, whatsapp’ı örnek olarak gösterdi. Whatsapp üzerinden günlük 32 milyar mesaj atıldığını anlatan Erhan, 55 kişinin çalıştığı Whatsapp’ın 19 milyar dolar piyasa değerine sahip olduğunu kaydetti. Erhan, 'Ne kadar yükü hafif değil mi, Çarpıcı sıradışı bir şey yapalım. Şirketlerde patronculuk yapmayalım, şirketlerinize liderlik yapın' tavsiyesinde bulundu.

'2017'de talep de düşecek'

Prof. Dr. Alkin 2017'de talepte düşme yaşanacağını ve iş dünyasının bu yılki ciroları yakalayamama riskiyle karşılaşacakları uyarısında bulundu. 2016'da üretimdeki artışa rağmen malların daha ucuza satıldığını, önümüzdeki yıl da buna uluslararası ticaretteki daralma nedeniyle talepteki düşmenin ekleneceğini söyledi. Korumacılık dönemlerinin bir gerginliğe yol açtığını, insanların güvensizlik olduğu zaman kendi paralarına döndüğünü ileri süren Alkin, yerli parayla ticaretin olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Alkin, 'Ruble ile TL ile ticaret olur burada önemli olan parite' dedi.

'Dolar ne olacak?'

Türkiye'deki yüzde 4'lük büyümenin yüzde 3'ünün harcamadan kaynaklandığını söyleyen Alkin, 2017'deki büyüme oranına ilişkin yüzde 2,5-3 tahmininde bulundu. Kamu harcamalarının genişlediğini ancak vergi tabanının genişlemediğini tespit eden Alkin, bunun da vergi yükünü ağırlaştırdığına işaret etti. İş dünyasının cevabını merakla beklediği, 'Dolar ne olacak?' sorusuna da cevap veren Alkin şöyle konuştu: 'Türkiye’nin döviz rezervinin 7 katı döviz riski var. Döviz ile borcu olanların işi kolay değil. Bu sadece Türkiye için geçerli değil. Amerikan Merkez Bankası’nın bastığı tedavülde olan 1.4 trilyon dolar var. Ancak dünya genelinde 237 trilyon dolarlık işlem var. Dolar beynelminel takas aracı olduğu için dolar varmış gibi işlem yapıyoruz.'

'Çin en büyük ekonomi olacak'

Dünyada yaşanması beklenen değişim ve dönüşümlere de değinen Prof. Dr. Alkin, 2050'de Çin'in dünyanın en büyük ekonomisi olacağını ancak bu ülkenin kişi başına düşen milli gelir, kültür, teknoloji, müzik, moda, özgürlükler gibi alanlardaki karnesi nedeniyle süper güç olmaktan uzak bulunduğunu ileri sürdü.

'2016 umduğumuz bir yıl olmadı'

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatörü Başkanı Sabri Ünlütürk ise 2016 yılının umdukları gibi geçmediğini belirterek, darbe girişimi, terör saldırıları, ekonomik dalgalanma ve döviz kurlarındaki büyük değişimleri hatırlattı. Ünlütürk, 2017'nin güzellikleri getirmesini diledi.

İHA

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü