Kaddafi sonrası şeriat kanunları!

Libya’da Muammer Kaddafi iktidarına NATO’nun desteğiyle son verilmesinin ardından kurulan yönetim, şeriata daha fazla yönelerek ülkedeki kaosu sonlandırmayı hedefliyor.
Kaddafi sonrası şeriat kanunları!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
AFP’nin ele geçirdiği Adalet Bakanlığı’na ait bir belgede, mevcut yargı sisteminin dönüşümü için 16 kişilik bir komitenin oluşturulması hedefleniyor. Bu komisyon, ülke müftüsü ve Anayasa Mahkemesi tarafından görevlendirilecek. Başkanlığını bir yargıcın yapacağı komisyonda, din adamları da olacak. Komitenin görevi mevcut yargı sistemini İslami hukuka göre revize etmek ve yasa değişiklikerinin bu hukukun temelleriyle çelişip çelişmediğini belirlemek.

Çokeşlilik ‘özgürlüğü’
Libya’da Kaddafi’nin devrilmesinin ardından bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesi üzerindeki yasak kaldırılmıştı. İlk açıklamayı yapan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil de “kurtuluşu” duyurduktan sonra Libya’nın artık bir şeriat ülkesi olduğunu dile getirmişti. Libya yönetimi böylelikle, silah bırakmayan ve kaosa neden olan isyancıları memnun etmeyi hedefliyor. Salı günü, Enser el Şeria adlı Bingazi merkezli örgüt, ülkede düzeni yalnızca İslami hukuğun sağlayabileceğini iddia etmişti. El Kaide bağlantılı örgüt, Kaddafi’nin devrilmesi için İngiltere’den silah yardımı almıştı.

Milis karşıtlarına ateş açıldı
Libya’da 2 yıldır devam eden kaosun faturası ise giderek ağırlaşıyor. Aşiretler, silahlı milisler ve Berberi azınlığın petrol limanlarını işgalinin bilançosunun 6,5 milyar dolar olduğu açıklandı. Libya’da yeni yönetimin hiçbir otoritesinin olmaması, ülkede ayrıkçılığı da tırmandırdı. Geçtiğimiz ay ülkenin doğusundaki Sirenayka, özerklik ilan etmiş ve kendine ait bir petrol şirketi kuracağını açıklamıştı. Son olarak ise başkent Trablus’ta, Kaddafi’nin devrilmesinin ardından silah bırakmayan milislerin, kentten çıkmasını talep eden göstericilere ateş açıldı. Misrata Kartalları Tugayı’na bağlı milislerin açtığı atel nedeniyle 5 gösterici hayatını kaybetti.

Sol
Vehaber Menu