Marmaray'da 35 bin tarihi eser!

Marmaray projesi kapsamında yapılan kazılarda 35 bin eser kayda girdi. Ayrıca 3 bin 250 eserin restorasyonu yapıldı ve 37 gemi kalıntısı açığa çıkarıldı. Geçici olarak İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde izlenebilen eserlerin sürekli sergilenebilmesi için iki y
Marmaray'da 35 bin tarihi eser!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Hürriyet Gazetesi'nden Umut Erdem'in haberine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, Marmaray projesi kapsamında yapılan kazılarda 35 bin envanterlik eserin kayda girdiğini, 3 bin 250 etüdlük eserin restorasyon ve konservasyonlarının gerçekleştirildiğini, Bizans dönemine ait 37 gemi kalıntısının da açığa çıkarıldığını açıkladı. 2014 performans programını hazırlayan Bakanlık, 2013’te yapılan çalışmaları da raporladı.

Marmaray Projesi çalışmalarında ortaya çıkarılan çok sayıda tarihi eser, Osmanlı’dan neolitik döneme kadar kesintisiz olarak tarihleniyor. Eserler, şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde geçici olarak sergileniyor. Bakanlık, eserlerin kalıcı olarak sergilenmesi için de iki yeni müze yapmayı planlıyor. Yeni Kapı’daki Marmaray aktarma istasyonunda yapılacak müze ile Darphane’de yapılacak restorasyonla oluşturulacak müze bünyesinde eserler kalıcı olarak sergilenebilecek. Bakanlık yetkilileri kazılarla ilgili olarak “İpek Yolu’nun yeniden stratejik eksende birinci plana ulaştığı bir dönemin kapısını aralayan ve hayallerin gerçekleştiği büyük bir ulaşım projesi olduğu kadar, belki de dünyanın en verimli ve en büyük arkeolojik çalışması olarak da tarihe geçmiştir” değerlendirmesini yaptı.

26 MİLYON ZİYARETÇİ

Raporda, inşaatı süren büyük müze kapsamındaki Hatay Arkeoloji Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi ile arkeopark yapımlarının da son aşamalarına gelindiği belirtildi. Kısmen tamamlanan bölümlerin yıl sonuna kadar açılışa hazır hale getirilmesi hedefleniyor. 2014’ün ilk yarısında ise tamamen ziyarete açılacak. Yapım çalışmaları devam eden Van, Çanakkale Troya, Uşak, Afyonkarahisar, Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığı Müze ve Karşılama Merkezi ile Burdur Doğa Tarihi müzelerinin de yeni yılda tamamlanması planlanlanıyor.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü