2018 maaş zam oranları belli oldu

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın her yıl gerçekleştirdiği ücret araştırmasının sonuçları açıklandı.
2018 maaş zam oranları belli oldu
2017-10-30 20:05:08   Güncelleme: 2017-10-30 20:05:08    

Araştırma sonuçlarına göre şirketlerin 2018 yılında çalışanlarına yapacakları ücret artışı yüzde 9 olacak. Hürriyet'ten Burcu Özçelik'in haberine göre,

Mercer Türkiye Yetenek ve Bilgi Çözümleri Yöneticisi Goncagül Uğurlu, araştırmayı şöyle yorumluyor: 'Firmaların bu yılki ücret artış beklentisi geçmiş yıllardan farklı olarak yüzde 1 artışla yüzde 9 olarak karşımıza çıktı. Bunun temel nedeni TL’nin son yıllardaki değer kaybı ve bu yıl sonu enflasyon beklentisi. Geçtiğimiz yıl firmalar yüzde 8 bütçelemiş ancak enflasyon daha yukarıda kapanmıştı, buna istinaden firmalar bu yıl bunu telafi etme yaklaşımındalar. Ancak yine bu artış enflasyonun altında kalacak gibi görünüyor.'

2017 yılında şirketlerin ücret artış kararını etkileyecek faktörlerin başında sırasıyla bireysel performans, çalışanın ücret çizelgesindeki yeri ve enflasyon gelirken, bunları şirketin performansı izliyor. Kıdem unsuru etkin bir faktör olarak sıralamada yer almıyor.

İŞE ALIMDA KRİTİK POZİSYONLAR

İşe alımlardaki kritik pozisyonların başlıcalarını ise mühendislik, pazarlama ve satış pozisyonları oluşturmakla birlikte, finans gibi spesifik pozisyonları elde tutmada zorlukların yaşanabildiği görülüyor. Sektörel bazda incelendiğinde; otomotiv/otomotiv yan sanayi ve enerji sektöründe ücret artışları daha yüksek oranlarda gerçekleşirken, genel olarak sağlık, tüketim malları ve teknoloji sektörleri pazar koşullarında bir artış sergiliyor. Şirketlerin değişken ücret politikalarına eğilim gösterdikleri ve bu bağlamda da bonus ve kısa vadeli teşvik uygulamalarının firmaların neredeyse tamamında uygulanmaya başladığı görülüyor. Uzman seviyesinde baz ücret oranının toplam ücret paketi içerisinde yüksek olduğu göze çarparken, üst düzey yönetici pozisyonlarında uzun dönemli teşvik planlarının da kapsama dahil olmasına bağlı olarak bu oranın azalmakta olduğu görülüyor.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü