Zorunlu askerliğe toplu ret!

Vicdani Ret Derneği'nin çağrısıyla 'Kimse zorla asker yapılamaz' etkinliğinde bir araya gelen gençlerden, zorunlu askerlik dayatmasına karşı vicdani retlerini açıkladı.
Zorunlu askerliğe toplu ret!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Vicdani Ret Derneği, yaklaşık 650 bin 'asker kaçağının yakalanması' için İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları tarafından başlatılan çalışmaya karşı, 'Kimse zorla asker yapılamaz' sloganıyla etkinlik düzenledi.

1 Aralık Dünya Barış Tutsakları Günü'ne denk getirilen etkinliğe katılım oldukça yüksek oldu. İsmail Beşikçi Vakfı'ndaki salona sığmayan katılımcılar, koridorda, merdivenlerde etkinliği izledi.

Etkinlik, Mirza Aydın'ın vicdani redde ilişkin hazırladığı 'Askersiz Bölge' belgeselinin sunumu ile başladı. Daha sonra ise vicdani retçi Ali Fikri Işık'ın moderatörlüğünde panel düzenlendi.

Panele Vicdani Ret Derneği avukatı Davut Erkan, vicdani retçiler Mehmet Tarhan ve Halil Savda katıldı.

'KİTLESEL VİCDANİ RET ZAMANI'
Davut Erkan, Türkiye'de vicdani ret hakkının tanınması için belli bir düzeye gelindiğinin altını çizerek, 'Artık kitlesel olarak vicdani ret hakkı için devlete başvurular olmalıdır. Bunun için uygun zemin oluşmuştur' dedi.

Artık vicdani ret hakkının yüksek sesle dillendirilebileceğine dikkat çeken Erkan, 'Vicdani ret hakkı tanınmadığı ya da 'askerliğe karşı soğutma' gerekçeleri ile karşılaşılan davalarda yüksek mahkemelere gidilerek bu hak rahatlıkla talep edilebilir' diye konuştu.

'Halkı askerlikten soğutma' gerekçesinin artık ciddi tehlike arz etmediğini belirten Erkan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuda verdiği ihlal kararlarını hatırlattı.

Mehmet Tarhan ise konuşmasında, vicdani reddin bir hak olmakla birlikte bir özgürlük mücadelesi alanı olduğuna dikkat çekti, “Niceliksel çoklukla birlikte niteliksel tartışmalar da önemlidir” dedi.

Tarhan, “Bu hareket başında bu yana kadınların etkin katılımı ile ciddi bir nitelik oluşturdu. Yeni dönemde bu nitelikle birlikte çoğalmak önem kazanmaktadır' diye konuştu.

Halil Savda ise, hakkında, 'halkı askerlikten soğutma' gerekçesi ile açılan davadan beraat aldığını hatırlatarak, 'Aslında bugün halkı askerlikten soğutma da zorunlu askerlik de hükümsüzdür artık' diye konuştu.

22 KİŞİ VİCDANİ REDDİNİ AÇIKLADI
Yapılan konuşmaların ardından etkinliğe katılan, Enise Şeyda Kapuz, Emre Bayyiğit, Cemile Sarı, Murat Demiroğlu, Ahmet Sait Gündüz, Gökhan Turan vicdani reddini açıklarken, 16 kişi ise gönderdiği mesaj ile vicdani reddini açıkladı.

EHA
Vehaber Menu