Get Contact tehlikesi! Numaranızı silmeyi unutmayın...

Hem dünyada, hem de Türkiye'de telefon kullanıcılarının yeni gözdesi 'Get Contact' isimli bir uygulama. 'Telefonuna kim beni nasıl kaydetmiş' diye merak eden herkes bu uygulamayı indiriyor. Ama, merakını yenemeyen kullanıcılar, kendi verilerini de tehlikeye atıyor. Peki uygulamadan numara nasıl siliniyor?
Get Contact tehlikesi! Numaranızı silmeyi unutmayın...
2018-03-28 08:44:49   Güncelleme: 2018-03-28 08:48:29    

Arkadaşım, sevgilim, patronum, yeni tanıştığım kişi beni telefonuna nasıl kaydetti, hangi ismi verdi? İşte bu sorunun yanıtını arayanlar, Get Contact isimli bir uygulamaya merak sardı. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Haberturk.com teknoloji yazarı Aytun Çelebi, 'Hem dünyada hem Türkiye'de çok popüler bir uygulama. Çok basit bir işlevi yerine getiriyor' dedi.

Uygulama, kişilerin rehberindeki tüm numaraları ve isimleri alarak kendi havuzuna aktarıyor. Ayrıca kullanıcının kendi numarası da sisteme otomatik olarak kopyalanıyor. Havuzda toplanan numaralar ve isimler, sorgulama yapan diğer kişilerle paylaşılıyor. Uygulama aslında eğlenceli gibi görünse de riskleri var.

'BÜTÜN BİLGİLERİNİZE ULAŞABİLİYOR'

Çelebi, 'Sizin aslında izin verdiğiniz zaman uygulamanın çalışması için bütün telefon rehberinizi kopyalıyor. Fotoğraflarınıza erişebiliyor, mesajlarınıza erişebiliyor, internet trafiğinize erişebiliyor. IP adresinize, yani internete bağlandığınız adrese erişerek konumuzunu bulabiliyor. 

Kullanıcıların sisteme verdikleri bilgilerin kimlerle paylaşıldığı ve ne şekilde kullanıldığının bilinmemesi tehlike arz ettiğini belirten Çelebi, 'Uygulama bütün bu verileri aslında başka bir üçüncü tarafla yani bir şirketle devletle istediği herhangi bir istediğiyle paylaşabilir. Çünkü bunu kullanıcı sözleşmesinde size soruyor. Siz de onaylamadan bu hizmetten faydalanamıyorsunuz' ifadelerini kullandı.

UYGULAMAYI SİLMEK YETMİYOR

Peki uygulamayı silmek kullanıcıların verilerini kurtarıyor mu? Çelebi bu soruya, 'Dijital güvenlik şirketleri farkedince hemen herkesi uyarmaya başladı. Bu da ciddi bir panik yarattı. Ama uygulamayı silmek çare değil. Böyle bir durumdan nasıl kurtulacaksınız? Get Contact kurduysanız bundan kurtulmanın yolu şu. Uygulamanın içinden kendi verilerinizi 'hesabı sil' diyerek silebilirsiniz. Önümüze gelen her uygulamayı kurmayalım. Her kurduğunuz uygulamaya da kendi ihtiyacı olduğu verilerin dışındakileri vermeyelim' yanıtını verdi.

GETCONTACT’TAN NASIL NUMARA SİLİNİR?

- Uygulama içerisinde yer alan ayarlar sekmesine girin.

- GetContact Hakkında sekmesine giriş yapın.

- Hesap Ayarları sekmesine giriş yapın.

- Hesabı sil seçeneğini seçin.

Bu işlemlerin ardından numaranız hala sistemde yer almaya devam ediyor. Numaranızı GetContact rehberden silme içinse Unlist özelliğini kullanmanız gerekiyor.

Vehaber Menu