Trump'tan Suriye açıklaması

Doğu Guta'daki kimyasal saldırı iddialarının ardından ABD'nin Suriye'ye müdahale edip etmeyeceği konuşulurken, ABD Başkanı Donald Trump, 'etkili' bir yanıt verme sözü verdi.
Trump'tan Suriye açıklaması
2018-04-10 08:28:04   Güncelleme: 2018-04-10 08:28:04    

Kabinesi ve ulusal güvenlik danışmanlarıyla Pazartesi günü bir araya gelen Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada 'Askeri olarak pek çok seçeneğimiz var' dedi. Nasıl yanıt verileceği kararının 'kısa bir sürede' alınacağını kaydetti.

ABD Başkanı, Cumartesi günü Suriye'nin Doğu Guta bölgesindeki Duma kentine yönelik 'kimyasal saldırının arkasında kimin olduğuna ilişkin daha da netlik kazandıklarını' söyledi.

Öte yandan ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarının soruşturulması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) oylamaya çağırmaya hazırlandığı bildirildi.

Haber ajanslarına isim vermeden konuşan diplomatlar, ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley'nin BMGK üyelerine 'kimyasal saldırının arkasında kimin olduğunun soruşturulması' çağrısı yapan bir karar taslağı sunduğunu söylediler.

Rusya'nın ise karar taslağının 'içinde kabul edilemez etkenler barındırdığını' söylediği kaydediliyor.

Doğu Guta bölgesinde Cumartesi günü bir kimyasal saldırı gerçekleştirildiği iddialarının ardından, ABD Başkanı Donald Trump saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için 'büyük bir bedel ödeyecek' demişti.

Suriye ve Rusya ise kimyasal saldırı iddialarını reddediyor ve bölgeden gelen görüntülerin kurmaca olduğunu söylüyor.

Reuters'a ismini vermeden konuşan diplomatlar, karar taslağı oylamaya sunulursa Esad'ın müttefiki Rusya tarafından veto edileceğini düşündüklerini söyledi.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, ABD öncülüğündeki ülkeler ile Rusya'nın talebi üzerine Suriye'deki kimyasal saldırı iddiasını görüşmek için Pazartesi günü acil olarak toplandı.

Bir karar taslağının BMGK'dan geçmesi için 9 üye ülkenin onayını alması ve daimi üyeler Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve ABD tarafından veto edilmemesi gerekiyor

BBC

Vehaber Menu