Oy kullanmayan veganların yüzde 80'i bu seçimlerde sandığa gidiyor!

Veganlara seçimleri, siyaseti ve gündeme dair olayları sorduk.
Oy kullanmayan veganların yüzde 80'i bu seçimlerde sandığa gidiyor!
2018-05-12 07:25:21   Güncelleme: 2022-02-02 02:27:58    

Erdal Ergüler

Daha önceden oy kullanmayan veganların yüzde 80'i bu seçimlerde sandığa gidecek.

HAYVAN HAKLARINI TEMSİL EDEN SİYASİ ÖZNE YOK
 Veganlar kendilerini temsil eden, hayvanları düşünen hiçbir siyasi öznenin olmadığı konusunda ortak fikire sahip.  Ayrıldıkları noktalar ise ifade özgürlüğünün sınırları ile ilgili. Büyük çoğunluğu veganların ırkçı bir lideri destekleyemeyeceği, bunun veganlığa ters olduğunu ifade ederken bazılarına göre veganlar her siyasi görüşü destekleyebilir ve bunu kamuoyuna ifade edebilir.

BU SEÇİM FARKLI, KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP
Veganların büyük bir bölümü bu seçimin Türkiye için farklı öneme sahip olduğunu, destekledikleri bir aday olmadığı halde sandığa gideceklerini ifade ediyor.

DOKTOR MURAT KINIKOĞLU'NUN PAYLAŞIMINI DA SORDUK
Kalp krizi riskine karşı bitkisel beslendiğini açıklayan Dr. Murat Kınıkoğlu'nun Doğu Perinçek ile ilgili paylaşımını sorduk. Veganların büyük bir çoğunluğu bilimsel kimliği ile tanınan kişilerin bu tarz açıklamalardan kaçınması gerektiğini düşünürken bazı veganlar da herkesin dilediği gibi açıklama yapabileceğini düşünüyor.

Veganlardan siyaset ve seçimler hakkında aldığımız yanıtlar ise şu şekilde;

D. Y.
Oy kullanmayacağım.  Veganların anarşist düşüncede olması gerektiğini, veganizmin siyasete alet edildiğini, oy için kullanıldığını, tabii diğer yandan bu durumun vegan sayısının artması açısından sevindirici yanlarının olduğunu düşünüyorum. Veganların da elbette siyasi görüşü vardır ama bizi sadece bir dine bağlı kitle gibi veya bir takımı tutan zümre gibi düşüncesiz fanatik sanmaları komik. Biz derinlemesine düşünebildiğimiz için veganız, bunu göremiyorlar.

D.A.
Vegan olan kişi ırkçı olamaz, hiyerarşik düşünmemeli, feminist olmalı. Bunlar bir bütün. Bir cogumuz gibi böyle düsünüyorum ancak anarsistim demiyorum. Komünistim ancak onu da sorguluyorum. Oy vererek bir şeyleri meşrulaştırıyor olabiliriz ama oy vereceğim. Murat Kınıkoğlu'nun paylaşımına katılmıyorum, onun çıkış noktası politik değil, çıkış noktası kardiyoloji ve komik de buluyorum ama insanları kırmak istemiyorum. Önemsemiyorum da bu durumu yani bazıları milliyetci doğar ve milliyetçi ölür. Benim icin vegan doktorun ABD Beslenme Dernegi'nden farkı yok.

S.I

Söz konusu doktorun oy verilmesini istediği kişiyi bir yana bırakırsak. Oy verme çağrısının yapılmasını bizatihi sorunlu buluyorum. Oy verme çağrısı yapmak kapitalist sistemin devamına araç olmak ve ortak olmaktır; bu da veganlığı içselleştirerek en azından anlayarak benimsemiş biri açısından son derece sıkıntılıdır. Kapitalizm özgürlükçülüğün doğanın ve canlılığın katlidir çünkü. Bireysel oy verme meselesi konusunda çok dogmatik bakmıyorum koşullara göre değerlendirilebilir. Örneğin görece özgürlükçü bir kampanya eğer gerçekten kısmi bir aşamaya hizmet edecekse o anlamda aşama olarak görülebilir ama bu da sistem eleştirisi ile birlikte yapılabilir. Ama Türkiye'nin şu koşullarında böyle bir çıkış göremiyorum kişisel olarak. Koşullar açık faşizm eve sömürgecilik koşulları... Perinçek meselesine gelince; türk egemenlik sisteminin gelmiş geçmiş en netameli en olumsuz imaja sahip, resmi ideolojinin her daim hizmetinde olmuş, şimdilerde ise ırkçı faşizmin en iğrenç siyasetini temsil eden karanlık bir adama ve partisine oy istemeyi bırakalım veganlık ve özgürlükçülük ile akılla bile izah edemeyiz. Bunun ideolojik olarak değil tam olarak tüm canlılar adına söylenebileceğini iddia ediyorum: sadece: Ermeni soykırımını ve talanını savunması bile bunu kanıtlar. Veganların nasıl davranması gerekitği ile ilgili özel bir yorum yapmayacağım;  Ancak şunu belirtebilirim: yaşamın kendisinin politik olduğu düşünülürse özgürlükçü politikalar geliştirmek konusunda alternatif örgütlemeler yapmak gerekir. Ancak burjuva demokrasisi içinde siyasetle uğraşmak sisteme bir biçimde eklemlenmektir. Daha önemlisi sistemin meşrulaştırılmasına aracılık etmek olur. Alternatif alanlar-anlar-ilişkiler vb yaratmaya sarf edilmelidir bütün enerji. Oy vermeyi düşünmüyorum. Sevgiler...

H.D.K.

Devleti, mülkiyeti, militarizmi destekleyecek bir düzende yaşamaktan hiç memnun değilim, buna mecbur olmaktan da. Oy kullanmayacağım. Açıkçası Kınıkoğlu'nun paylaşımını hoş bulmadım. Kendi sayfası kendi ifade ve seçme özgürlüğü tabi. Ama ülkenin birbirinin sözünden gazından etkilendiği bu dönemde yönlendirme gibi bir şeyi tehlikeli buluyorum. Ben devlete ve siyasete inanmıyorum, hoşlanmıyorum. Hepsi çoğunluk için var. Ama hepsi kendisi için varlığını devam ettiriyor. İçi boş bir görünüş.

K. O.
Şu an Erdoğan’ın iktidara ya da Cumhurbaşkanlığı seçilmesine mani olabilecek her adaya oy vermeye hazırım. Şimdilik bu Muharrem İnce olacak gibi duruyor ikinci turda. Murat Kınıkoğlu'nun paylaşımını gördüm ve gereksiz buldum fakat bazı veganlar gereksiz yere takıldı. Kınıkoğlu zaten vegan değil, bitkisel besleniyor aynı Trakya Çiftliği’nin sahibi Cevat Genç  gibi,  en son 2 sene önceki TVD’nin etkinliğindeki konuşmasında; ' bari etsiz pazartesi' ile başlayın et yememeye diye bir cümle sarf etmişti. Ayağında deri ayakkabı, belinde deri kemer ama sözde vegan. Kınıkoğlu sadece bir doktor ve sayesinde çok şey öğrendik ama etik vegan olduğunu düşünmüyorum. Trakya Çiftliği’nin sahibi de 'ben veganım' diyor ama üretiminin %95’i hayvansal sütten mamul peynirler. Nişantaşı Şütte’de dana salam, füme hindi, domuz jambon vs satılıyor ( Şütte’de ona ait ) ve bu kişi ben veganım diye ortalıklarda dolaşıyor o yüzden Kınıkoğlu’nun paylaşımını çok ciddiye almamak gerektiğini düşünüyorum.

N.Ç.
Veganların sosyalist alternatif bir siyaset çerçevesi noktasında ortak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Sosyalist partilerin de programlarına hayvan özgürlüğünü almalarını. Varolan ÖDP gibi veya kurulacak yeni bir sosyalist partide mücadele etmeliler. Kınıkoğlu beni hayal kırıklığına uğrattı. Vegan olmak doğruyu görmek için yeterli değilmiş. Perinçek her zaman sol gösterip sağ vuran biri, ben ona şüpheyle bakıyorum yani devletin adamı olabilir. CHP ye de çok kızgınım, sokak hayvanı sorununu çözmediği için, sırf AKP gitsin diye CHP ye verebilirim oyumu.

D.A.
Siyasetle pek ilgilenmemeye çalışıyorum bu aralar oyalama ve zaman kaybı olarak görüyorum; kurgular, oyunlar. Her şeyin kimin seçileceği falan her zaman belli diye düşünüyorum şimdilik. Keşke veganların destekleyebileceği bir durum görebilseydim ama şimdilik göremiyorum. Kınıkoğlu'nun kendi fikirlerini paylaşması normal fakat Perinçek'in fok katili kürkçüyle fotoğrafını asla unutmuyorum onu da belirtmeden geçmeyeyim.
 

F. G.
Vegan birinin, vegan olmayan birisi için vegan kitlesini 'bakın ben veganım' diyerek bu  kitleden oy olması bence çok korkutucu..Veganların Murat Kınıkoğlunun sadece 'veganlığı tanıtıyor diye' korumacılık sergilemesi de epeyce ayrı bir konu.. Buradaki şey şu evet oy kullanmak devlet tarafından kendisine verilmiş bir hak,istediği kişiye oy verebilir ama vicdani duygularının sömürülmesi de artık özgürlük kısmından çıkıyor. Şöyle düşünelim ben tecavüzün ne denli iğrenç bir şey olduğunu biliyorum ama seçim zamanlarında kalkıp tecavüzü kötüleyen bir kitleden tecavüzcü birisine oy istemesi gibi bir durum bu..net bu.. eğer amaç hayvanların devlet tarafından artık kesin yasal bir şekilde haklarının verilmesi ise bunu neden hayvan haklarından gram bir şey anlamayan birisinden bekliyoruz? Kalkıp hayvan haklarını bilen biri o halde parti kursun ki uzun süreç gerektirse de yine de ikiyüzlü davranmaktan daha etiktir.

G. G.

Evet oy vereceğim. Kötünün iyisi de olsa birini seçmemiz gerek diye düşünüyorum. Tüm veganların bu hükümeti devirmek icin oy vermesi gerektiğine inanıyorum. Murat Kınıkoğlu kendi sayfasında paylaşım yaptı. Haliyle eleştirileri yersiz buldum. Az yağlı vegan beslenme sayfasında paylaşım yapsa belki sıkıntı olurdu. Ancak kendi kişisel sayfası orası. Istediği paylaşımı yapabilir. Bazı eleştiriler korkunçtu.  Sanki vegan bir insan hiç hata yapamaz gibi bir tavır içinde olmak da çok kötü. Bence tüm arkadaşlar yapıcı yorum yapmalıydı... üzüldüm doğrusu

D.G.
Sonuçta vegan bir aday yok. düşünürsen Akşener gibi ırkçı bir parti üyesine oy vermemem lazım ama hayvanlara olan tavır CHP de belli, yaşadık gördük. Oy vereceğim. Milletvekilliğinde HDP'ye, diğerinde Akşener mi Muammer mi emin değilim. Akşener'in hayvanlara olan tavrı etkiliyor açıkçası Kınıkoğlu'nun Perinçek gibi bir adama oy istemesi saçma olmuş, en oy istenmeyecek adam.

E.Z.
Tüm partilerin aynı oldugunu düsünüyorum. Yani konu veganlıksa hepsi eşittir.  Vegan bir parti kurulana dek ya da tüzügünde veganlığa yer verene dek boykot etmek gerekiyor yalnız bu şu an için söz konusu değil. Birgün bu gerceklesene dek mevcut partilerden birine oy vermek zorundayiz. Hdp tabanından gelen biri olarak hdp ye oy verecegim. Partimin bu konulara yaklasimi da olumludur.
Özellikle bu donem hayvan haklari temsilcisi bir aday olacak .. Ve veganlik gundeme gelecek .. Yani oyle umuyorum.

T.G.
Açıkçası bundan birkaç yıl önce oy vermek anlamlı gelmiyordu; demokrasiden haz etmiyorum. Lakin yakın zaman içerisinde bir şeyleri (küçük de olsa; günü kurtaracak da diyebiliriz) değiştirebilecek etkiyi demokrasinin (elimizde o var) yaratabileceği kanısındayım. Yaşadığımız topraklardaki insanlara anarşiyi anlatmak imkansıza yakın diye düşünüyorum ya da anarşiyi gerçekten yaşabilecek potansiyele sahip miyim ondan bile emin değilim açıkçası. Deforme olmuş durumdayım sanırım ben de. Velhasıl, oy verip ‘bakalım ne olacak’ modundayım aslında
Birileri oy istemiş veyahut istememiş pek de umrumda değil; önemli olan kişiliği ve icraatleri benim için . Veganlar ya da vegan olmayan insanlar siyasi tavırlarında duygusal zekaları el verdikçe vicdanını dinleyerek hareket etmeli diye düşünüyorum. Ki herkesin duygusal zekası farklı düzeylerde olduğu için dünya genelindeki kaos ortamının değişmesi de biraz zor gibi; ama imkansız da değil bence

M.Ç.
Veganlık dünya barışı için bir felsefedir.  Gerçekten adil bir dünya istiyorsa insan tüm canĺılara eşit mesafede kardeşçe dostça yaşamalı, tüm canlıları sevmeli o yüzden  yaşama hakkına saygıdan  oluşan bir felsefe, inançtir veganlık.
Eğer bir insan veganım diyorsa hiç bir siyasal akımdan hiçbir futbol takımı dahi olsa bi taraf olmamalıdır.  Bütün türlere ve insanlara sevgi ile yaklasmalidir.
Bir taraf olan kişi zaten o grubu sever, onların üstünlüğüne inanır öyle olunca da felsefe ile ilgisi kalmaz.   Mesela  dünyanın  kuzeyinde yaşayanların hakkını savunduğunu  düşün,  o zaman diğer tarafa sevgiyle bakmam mümkün müdür  ister istemez kin ve  nefret duyguların doğacaktır  bu da karşı tarafı oluşturacaktır. O bakımdan vegan düşünce hiçbir siyasi düşünceyi kabullenemez bırakalım siyaseti, futbol takimi taraftarı olmak bile yanlıştır. Asla barışı getirmez

B. S.
Yani herkesin kendi özgür düşüncesi var tabii istediği gibi oy verir ya da vermez ya da desteklediği kişiyi açıklayabilir ancak herhangi bir ciddi dayanadığı olmadan biri için oy istemesini çok mantıklı bulamadım  Ben oy vereceğim evet. Vermezsem huzursuz hissederim. Ha bir şey değişecek mi sanmıyorum çok açıkçası. Sorsan anarşistim böyle de çelişik biriyim işte haha  

M. A.  
Yani vegan olan şu olur bu olur diye düşünemiyorum. Herkes düşünmekte özgür.. Bana çok zıt olan biriyle de hayvanlar adina yapilan eylemlerde yanyana olurum. Ama sadece o eylemde.. sonucta insanız. Siyasi olaylarda herhangi bir tavir takinmali miyiz? Bilmiyorum açıkçası. Hiç birimiz ayni degiliz, sadece ortak noktamiz felsefemiz ve bunun icin mucadele vermemiz,  böyle düşününce de de dedigim gibi siyasi düşünce bambaska, herkes istedigini yapmakta konusmakta düşünmekte özgür. Kendileri bilirler yani. Saygı duymadigim tek sey hayvana hakarettir.. oy durumuna gelince de kendimi oy kullanmak zorunda hissediyorum. Hic birini istemesem de sanirim kullanacagim. Çok güzel düşler kuruyoruz, toplumu güzelleştireceğimize inaniyoruz ama bunu yapmak icin bazi durumlarda yapilmasi gerekeni yapmak lazım sanırım.

G. D.
Türkiye de yaşıyorum ve şeriat istemiyorum. Bu durumda elbette oy kullanacağım. Murat Kınıkoğlu'nun paylaşımına şaşırdım, gerek yoktu bence..
Veganların siyasetle çok iç içe olması gerekmiyor ancak benim şu an ki düşüncem oy kullanmaktan yana.
 

T. K.
Gündemi hiç takip edemedim. Neler oldu bitti hiç haberim yok. Veganların bir şekilde  siyasi olarak katılmasını doğru buluyorum. Evet
Evet hemen birşeyler olmayacak ama uzun vadede 50-60 yıl sonrası için çok etkili adımlar olur. Tabii Türkiye'nin durumu oy kullanınca benim  değişmeyecek vs ama mecbur oy vereceğim. Normal şartlar olsa pek taraftar değilim. Yolumun üzeri ise kullanırım.

B. S.
Oy vereceğim tabii ki. Murat Bey'in paylaşımını gördüm. Perinçek i hiç ama hiç sevmesemde kendisinin görüşüdür saygı duyarım ki ben aktif olarak yerelde siyaset in içindeyim ve basın çalışanı sayılırım o sebeple herkes görüşünü dile getirip oy toplamak isteyecektir. Bu süreçte sıklıkla karşılaşacığımız bir durum.
Sokakta da durum aynı mutlaka konu dönüp dolaşıp seçimlere geliyor ve herkes fikrini iyi kötü dile getiriyor.
 

M. T.
Mevcut sistem beni ifade etmiyor. İnsanlar sempati duyduğu partiye oy istiyorlar ben siyasi kişilikleri tanımıyorum kimse için de oy istemem ama şunu söyleyebilirim. Tayyip'e oy verme.
 

D. A.
Ben apolitik biriyim zerre de ilgim yok açıkçası. Bu konularda beklentim de yıllar önce tükendi. Oy verecek miyim valla o konuda ben de emin degilim ama vicdan ve ic muhakemem sonucu zannedersem vermem gerekli gibi düşünüyorum. Murat Bey'i bir çok konuda tutarsız buldugum icin asagi yukari tahmin edebiliyorum. Yorum yapabilecek seviyede hakim degilim ama.
 

F. Ö.
Oy kullanmayacağım. Siyasi görüşüm yok ki  ama şunu söyleyebilirim; yaşadığım yeri savunurum  kişilere takılmam böle daha mutluyum.

A. K.
Oy kullanacağım. Hayır asla Perinçek'e oy vermem. Murat Kınıkoğlu'nun  vegan olması  Perinçek'i ak kaşık yapmaz, zaten perinçek karnist.
 

Ö. B.
Merhaba, veganların bu konuda diğer insanlardan farklı bir tavır takınması gerektiğini düşünmüyorum. Herkes kendi fikirlerini paylaşabilmeli.
İ. Ç.
Oy kullanacağım. Ama üstünde durmayacağım. Siyasi olaylar bizden çok çok uzak bir yerde
Yapacak çok şey var. Siyasi durumlar bizim için zaman kaybından başka bişey değildir.

İ.G.
Gündem olaylarını pek takip etmiyorum açıkcası. Oy vermeyeceğim. Murat Kınıkoğlu'nun paylaşımını görmedim.
 

N.A.
Boykot edeceğim. Kimsenin ne dediği beni bağlamaz. Bir insanın vegan olması aptalca olmasına engel değildir.

 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü