Komünist ‘folkçu’ Seeger’a veda!

Bruce Springsteen’den Joan Baez’e pek çok sanatçının ilham kaynağı olan Amerikalı folk müzik efsanesi Pete Seeger, 94 yaşında öldü.
Komünist ‘folkçu’ Seeger’a veda!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Komünist Parti üyesi Seeger’ın 17 yıl boyunca televizyon ve radyolarda şarkılarının çalınmasının yasaklanması, onu müzikten koparamadı. Turn, Turn, Turn! ve If I Had A Hammer gibi şarkılarıyla tanınan, Bruce Springsteen’den Joan Baez’e pek çok büyük sanatçının ilham kaynağı Amerikalı folk müzik efsanesi ve solcu aktivist Pete Seeger, New York’ta kaldırıldığı hastanede 94 yaşında yaşama veda etti. ABD’de 1948 yılında kurulan The Weawers grubuyla üne kavuşan Seeger, 60 yıl boyunca şarkı söylemeyi sürdürdü.

Ünlü folk sanatçısının bazı şarkıları 1950’lerde sol içeriği nedeniyle ‘kara liste’ye alınmıştı. O ise televizyona çıkmak yerine, üniversitelerde konserler vermeye yöneldi.

Seeger, nükleer silahsızlanmadan 2011’deki Wall Street’i işgal hareketlerine kadar birçok politik kampanyaya aktif destek vermişti. Hatta Bruce Springsteen, 2006 yılında yalnızca Pete Seeger şarkılarını yorumladığı bir albüm çıkarmıştı.

Harvard'ı bıraktı

Harvard’a giderken okulu bırakıp kendini ülkeyi dolaşmaya ve folk şarkıları derlemeye adamış olan Seeger, 1930’lardan 90’lara kadar şarkı söyledi, derlemeler yaptı. Yarıda bıraktığı Harvard, sonrasında Seeger’a onursal doktora verdi.

1919 doğumlu Seeger işsiz bırakıldı, 17 yıl boyunca şarkılarının televizyon ve radyolarda çalınması yasaklandı. Günümüzde ‘usta’ dediğimiz birçok sanatçıya protest müziği öğretmiş bir isim olan Seeger, özellikle soğuk savaş döneminde savunduğu komünist düşünce yapısı sebebiyle Amerikan hükümetinin defalarca tacizine uğradı. Televizyon ve radyo programlarına çıkması yasaklandı ve birçok kez aktivist eylemlerinden ötürü duruşmalarda boy gösterdi ve kısa süreli gözaltı ve hapis cezaları aldı. Seeger, Komünist Parti üyeliği ile de biliniyordu.

Irkçılığa karşı mücadele etti

Bob Dylan’ın, New York’un bohem yerlerinde sahneye çıkmasını da sağlayan Seeger, Dylan ile birlikte March On Washington yürüyüşünde de önde gelen isimlerden biri oldu.

Ayrıca 1960’larda artan ırkçılık propagandasına tek başına göğüs geren Seeger, siyahilerin de -bir nevi- savunucusu oldu.

Hudson için şarkı

Pete Seeger ayrıca, ‘Clearwater’ adlı tek direkli yelkenlisini, Hudson Nehri’nin temizlenmesine adadı. Nehir, ayın dünya üzerinde gidiş gelişiyle ters akıp 3 metre alçalıp yükselmesiyle biliniyordu. Bu durum da atıklarını nehre bırakan fabrikaların nehirdeki tüm yaşamı öldürmesine neden oluyordu. Seeger, bu durumun yerel çevrenin biliçlenmesiyle aşılacağını düşünerek çocukların ve gençlerin bu tek direkli yelkenli ile nehirde gezmelerini ve bu nehrin yerel yaşam için önemini ve doğanın düzeninin atıkların durdurulmasıyla korunabileceğini öğrenmelerini sağladı. Teknenin yapımından ve ‘eylemlerine’ başlamasından sonra, atık bırakan birçok fabrika, fitirasyon yoluna gitti ya da nehre atık bırakmayı kesti. Yıllar sonra nehirde tekrar yenilebilir balıklar görülmeye başlandı. Seeger’ın, Hudson Nehri için ‘My Dirty Stream’ adlı bir şarkısı da bulunmaktadır.

SoL
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü