RTÜK'ten çocuk kanalına 'Kürdistan' ifadesi nedeniyle ceza

Zarok TV'de bir programda söylenen şarkıda geçen 'Kürdistan' ifadesine RTÜK tarafından para cezası verildi.
RTÜK'ten çocuk kanalına 'Kürdistan' ifadesi nedeniyle ceza
2018-07-28 12:05:24   Güncelleme: 2018-07-28 12:05:24    

Çocuklara yönelik Kürtçe yayın yapan Zarok TV’ye 'Kürdistan' ifadesi gerekçesiyle para cezası verildi. BirGün'ün haberine göre, Zarok TV, bir vatandaş tarafından o dönemki ismiyle Başbakanlık İletişim Merkezi’ne 'terör propagandası' yaptığı gerekçesiyle şikayet edildi. 5 Nisan tarihli şikayetin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) uzmanınca kanalda yayınlanan 'Yarin u Şerko' programı için bir rapor hazırlandı. Rapora göre, programda yayınlanan şarkıda, 'Kürdistan' ifadesi yer aldı. Şarkıda, 'Komplesi göl ve kuyudur. Kürdistan çok tatlıdır. O, cihana nam salmış, onun kadar güzel bir şey yoktur. Vatanım sen çok güzelsin, çok değerlisin, değerlisin. Bizim Kürtlerin vatanısın. Kandil ve çırasın. Dünyada sesimizsin' ifadeleri yer aldı.

'Savunmasız çocuklar teröre alet oluyor'

Bu ifadeleri değerlendiren RTÜK uzmanı, Kürdistan kelimesine atıfta bulunarak, skandal değerlendirmelere imza attı. Uzman raporunda, 'Türkiye tarafından varlığı kabul edilmeyen ve Kürdistan olarak adlandırılan coğrafi bölgeye atıf yapılarak, övgüyle bahsedildiği görülmüştür. İçeriği itibariyle terör örgütlerinin amacına hizmet edecek şekilde hazırlanan program, savunmasız çocukları da bu amaca alet ederek terörü teşvik etmekte ve propagandasını yapmaktadır' denildi.

'Kürdistan ifadesi terörü övüyor'

Bu ifadelerin 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’a aykırı olduğunu öne süren RTÜK uzmanı, yayının, bu Kanun’un sekizinci maddesinin 1-d bendine aykırı olduğunu bildirdi. Kanun’da geçen, 'yayınlar terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtamaz' hükmünün ihlal edildiğini iddia eden RTÜK uzmanı, kanala, gelirlerinin yüzde iki ile beşi oranında para ceza verilmesini önerdi.

Yüzde üçlük para cezası

RTÜK uzmanının raporunu değerlendiren Üst Kurul, Kürdistan ifadesinin bir ihlal olduğuna hükmetti. RTÜK’ün AKP’li ve MHP’li üyeleri tarafından alınan karar gereği, Kürdistan ifadelerinin Zarok TV’de iki ayrı programda yayınlanması sonucu kanala iki kez yayın gelirlerinin yüzde üçü oranında para cezası verildi.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü