Barış Atay'dan biber gazıyla ilgili soru önergesi

Hatay Milletvekili Barış Atay, 'Biber gazı yasaklansın' talebiyle Sağlık Bakanlığı'na bir soru önergesi verdi.
Barış Atay'dan biber gazıyla ilgili soru önergesi
2018-08-01 17:45:54   Güncelleme: 2018-08-01 17:45:54    

Hatay Milletvekili Barış Atay, Sağlık Bakanlığı'na soru önergesi verdi. İleri Haber'den Merve Akbaş'ın haberine göre, Erdoğan'ın atamasıyla Sağlık Bakanı olarak kabineye giren Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, 24 Temmuz 2018 tarihinde Giresun’da, yürüme güçlüğü çeken eşi Fatma Topal'ın ilaçlarını yazdırmak için bölgesindeki Aile Sağlığı Merkezi'ne giden Yusuf Topal’la doktor arasında başlayan tartışma hatırlatılarak; olay yerine gelen polis memurlarının, Topal'ı işkence uygulayarak polis aracına bindirmeye çalışması ve biber gazı kullanması sonucu öldürüldüğü kaydedildi.

'ASIL SORUN POLİSİN ŞİDDET UYGULAMASI'

Basına yansıyan haberlerin ardından İçişleri Bakanlığı, Topal'ı gözaltına alan iki polisi açığa alıp ve haklarında soruşturma başlatırken, Sağlık Bakanlığı ise polisi çağıran hekimi açığa almıştı.  Milletvekili Atay önergede, yaşananlardan sonra doktorun çağrısı ve sonraki sürecin düzgün yönetilememesinin, doktoru sorumlu yapamayacağını belirtilerek, asıl sorunun polisin ters kelepçe takıp, gaz kullanması sonucu birinin öldürülmesi ve bu olayın üzerinin kapatılması olduğunu ifade etti.

Hastayı görmeden ilaç yazmanın yasal suç olduğu hatırlatılarak, bu şekilde yazılan ilacın hastaya zarar vermesi halinde hekimin sorumluluğu olacağı belirtildi. Görevini yaptığı için bir doktoru hedef göstermenin ise sağlıkta şiddetin artmasına neden olacağı kaydedildi.

'BİBER GAZI YASAKLANSIN'

Atay verdiği soru önergesinde, biber gazı kullanılması nedeniyle İbrahim Sevindik, Metin Lokumcu, Hatice İdin, Çayan Birben ve son olarak Yusuf Topal'ın hayatını kaybettiğini belirtilerek, biber gazının yasaklanmasını talep etti.

Bu bağlamda meclis gündemine taşınan önergede şu soruların cevaplanması istendi:

1.Giresun’da yaşanan olay sonrası ilaç yazmayan hekim neden açığa alınmıştır? Hastayı görmeden ilaç yazmak mı yoksa yazmamak mı suçtur?

2.Hastayı görmeden ilaç yazdığı için bugüne kadar hakkında işlem başlatılan ve ceza alan doktor sayısı nedir?

3.Doktoru açığa alarak hedef gösterilmesine neden olduğunuzu ve şiddetin önünü açtığınızın farkında mısınız?

4.'Beyaz kod' uygulaması hayata geçirildiği günden önerge tarihine kadar kaç 'beyaz kod' çağrısı yapılmıştır? Beyaz kod ile çağrı yapan kaç hekim hakkında işlem başlatılmıştır?

5.82 yaşındaki Yusuf Topal’a ters kelepçe takıp, biber gazı sıkan polis memurları hakkında Sağlık Bakanlığı olarak suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz?

6.Türkiye’de biber gazı kullanılması nedeniyle kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

7.Biber gazı kullanımının yasaklanması için Sağlık Bakanı olarak bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?