Mahkeme cezayı bozdu, MEB yeniden ceza verdi

Milli Eğitim Müdürlüğü iş bırakma eylemine katılan öğretmenin maaşını kesti.
Mahkeme cezayı bozdu, MEB yeniden ceza verdi
2018-08-24 16:26:58   Güncelleme: 2018-08-24 16:26:58    

KESK’in düzenlediği iş bırakma eylemine katılan Orhan Alıcı'ya maaş kesintisi cezası verildi. Evrensel'den Volkan Pekal'ın haberine göre, maaş kesintisi cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu ama cezada ısrarcı olan Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yeniden ceza verdi.

Adana Valiliği 29 Aralık’ 2015 tarihinde Sur, Cizre, Nusaybin gibi bir çok yerde sokağa çıkma yasaklarına karşı barış talebiyle yapılan iş bırakma eyleminin ardından okul müdürlerini okullara çağırıp videolardan eyleme katılan eğitim emekçilerine tespit etmesini istemişti. Bunun ardından başlatılan soruşturmalarda emekçilere cezalar gelmişti. Alıcı’ya 'Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak' maddesinden kademe durdurma cezası verildi. Bugün emekli olan Alıcı, o dönemde gelebileceği en son kademede olduğu için kademe durdurma cezası 1/4 oranında aylıktan kesme cezasına çevrildi. Adana 3’üncü İdare Mahkemesinde kararın iptali için açılan dava mahkemece reddedildi.  İdare de mahkeme de verdiği kararlarda barış talebi ile yapılan eylemin sendikal faaliyet sayılmayacağı iddiası ile karar verdi. Konya Bölge İdare Mahkemesi 3’üncü İdari Dava Dairesi iptal kararını oy birliği ile verirken gerekçeli kararda karşı görüşteki mahkeme üyesi eylemin sendikal eylem olduğunu belirtti.

İŞ BIRAKMA EYLEMİ NEDENİYLE GÖREVE GELİNMEYEBİLİR

İstinaf mahkemesine yapılan başvuru üzerine mahkeme Alıcı hakkındaki kararı iptal etti. İstinaf mahkemesi verdiği kararda iptalin gerekçesi ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesinin verdiği örnek kararlara dikkat çekilerek sendikanın aldığı kararlarla iş bırakma eyleminin suç teşkil etmeyeceğine ve fiilin mazeretsiz olduğundan söz edilemeyeceğine  dikkat çekildi.

MAHKEMENİN İPTAL ETTİĞİ MADDEYİ DEĞİŞTİRDİ

Bunun üzerine Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Alıcı hakkında mahkemenin iptal ettiği maddeyi değiştirerek bu sefer özürsüz olarak işe gelmemekten 1/4 oranında maaştan kesme cezası verdi. KESK’in çağrısı ile iş bıraktıklarını ifade eden Alıcı, iş bırakmanın da barış talep etmenin de, bundan dolayı göreve gitmemenin de suç olmadığını ifade etti. Seyhan,  Çukurova ve Yüreğir’de diğer emekçiler için de verilen 1/4 oranında maaştan yapılan kesintinin iptal edilerek 1/30’a düşürüldüğünü ifade eden Alıcı, diğer ilçe milli eğitim müdürlükleri verilen yargı kararına uygun ceza verirken Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün aynı oranda ceza vermesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü