İstanbul'da şarbon alarmı, çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı

Hastalığın bayramda öldürülen hayvanlardan bulaştığı konusunda şüphelerin bulunduğu öğrenildi. Olayla ilgili hastaneden bilgi alınamadı.
İstanbul'da şarbon alarmı, çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı
2018-09-02 00:15:53   Güncelleme: 2018-09-02 00:51:08    

İstanbul’da yediklerinden şüphelenip Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran çok sayıda kişi şarbon şüphesi nedeniyle araştırma altına alındı.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan 9 kişinin yapılan tetkikler sonucu karantinaya alınmadığı öğrenilirken, Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesinde ise araştırmaların sürdüğü öğrenildi.

'KURBANDA ÖLDÜRÜLEN HAYVANLARDAN BULAŞTI İDDİASI

Hastalığın bayramda öldürülen hayvanlardan bulaştığı konusunda şüphelerin bulunduğu öğrenildi. Olayla ilgili hastaneden bilgi alınamadı.

HASEKİ'YE DE 9 KİŞİ BAŞVURDU

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne de 9 kişinin yedikleri etin renk değiştirmesi sonucunda şüphelenerek hastaneye başvurdukları öğrenildi.

Hastanelerde hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den açıklama geldi.

Pakdemirli bir televizyon kanalına bağlanarak canlı yayında şunları söyledi.

'28 kişi tespit edilmiş, 22 kişi hastaneye ulaşmış. 22 kişinin 13'ü Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine, 9 kişi de Haseki Eğim ve Araştırma Hastanesine başvurmuş. Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 6 kişi hemen taburcu olmuş. 4 vatandaşımız da deri şarbonu şüphesi var. Bu hastenmizde 3 kişi de tedbiren tutuluyor.

Haseki Hastenemize başvuran 9 kişiden, 8'i taburcu olmuş. Toplamda başvuran 22 kişinin 4'ünde şarbon ihtimali üzerinde duruluyor.'

Şarbon nedir?

Bakteriyel bir hastalık olan şarbon, ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile geçen ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Şarbon hastalığının mikrobu Bacillus antracis denen bir bakteridir. Toprakta ve meralarda bulunabilen bu bakteri temas durumunda bulaşabileceği gibi solunum yolu ile bulaşması durumunda oldukça tehlikelidir. Bunu önlemek için bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının % 90’ın üzerinde koruyucu olduğu tahmin edilmektedir.

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbonun bulaşma yolları çeşitlidir.

– Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmek,
– Bu hayvanların etinin yenilmesi, hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesi,
– Sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kılları, – Hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak, – Ayrıca laboratuvar çalışmaları sonucu dikkat edilmezse, şarbon mikrobu bulaşabilir.