5 kişiye sosyal medya beğenileri gerekçesiyle dava açıldı

Dava kasım ayında başlayacak.
5 kişiye sosyal medya beğenileri gerekçesiyle dava açıldı
2018-09-06 11:54:48   Güncelleme: 2018-09-06 11:54:48    

Amasya Üniversitesi’nde beş öğrenci hakkında, Facebook’tan yaptıkları beğeni ve Twitter’dan takip ettikleri kişiler gerekçe gösterilerek ‘terör örgütü propagandası yapmak’tan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre, sosyal medya hesaplarından paylaşım ve beğeni yapan Ahmet Ş., Fuat T., Gülgün K., Serdal D. ve Uğur D. isimli beş öğrenciye soruşturma açılarak evlerinde arama yapıldı.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Şüpheli Ahmet Ş.’nin evinde ‘Black Hunter’ ve ‘Dragon Multibot’ isimli iki oyun CD’si ele geçirildiği, soruşturma kapsamında suç unsuru bulunmadığı belirtildi. Öğrencilerin ‘aranan şahıslar’dan olmadıklarına, Emniyet’te kayıtlarının bulunmadığına da dikkat çekildi. İddianamede, öğrencilerin 'terör örgütü propagandası' suçundan cezalandırılması talebine gerekçe gösterilen bazı deliller özetle şöyle sıralandı:
  • Grup Yorum’un ‘Dağlara Gel’ isimli şarkısı ile bazı Kürtçe müzik videoları paylaşmaları.
  • KHK ile kapatılan İMC TV isimli kanalın Facebook sayfasını beğenmek.
  • Fuat Avni rumuzlu Facebook hesabını, Med Haber isimli internet sitesinin Facebook sayfasını, KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Facebook sayfasını, Sosyalist Halk Platformu isimli Facebook sayfasını beğenmek.
  • Eski HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, eski HDP milletvekilleri İdris Baluken, Ferhat Encü, Faysal Sarıyıldız ile HDP milletvekili Meral Danış Beştaş’ın Twitter sayfalarını takip etmek.

İddianamede 'Şüphelilerin Facebook, Twitter profillerindeki paylaşım ve yorumların ayrı ayrı, silahlı terör örgütlerinin cebir, şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek, bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda suçunun yasal unsurlarını oluşturduğu' görüşü savunuldu.

İddianame Amasya Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Dava kasım ayında başlayacak.

Vehaber Menu