Kötü çalışma koşullarını protesto eden 3. havalimanı işçileri eyleme devam ediyor

3. havalimanı inşaatında kötü çalışma koşulları sebebiyle iş bırakan işçiler, an itibarı ile eyleme devam ediyor. Gün içinde açıklama yapan İnşaat-İş Sendikası,'Talepler kabul edildi haberleri doğru değildir. Direnişimize aynı ısrarla yarın da devam edeceğiz' diyerek eylemlerin süreceğini belirtmişti.
Kötü çalışma koşullarını protesto eden 3. havalimanı işçileri eyleme devam ediyor
2018-09-15 01:30:27   Güncelleme: 2018-09-15 01:30:27    

Evrensel gazetesinin aktardığına göre, İstanbul'da 3. havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşulları sebebiyle bu sabah eylem başlattı. Yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu vurgulayan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini istediklerini bildirdi.

Sabah saatlerinde şantiye önünde toplanan çok sayıda işçi, servislerin çıkışına engel olarak tepkilerini dile getirdi.

Bir işçi, 'Odalarımız tahtakurusu, pire dolu. Her gün iki tane ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var' ifadesini kullandı.

İşçiler eylem sırasında 'İşçiyiz haklıyız söke söke alırız' sloganı attı.

İnşaat-iş sendikasının Twitter hesabında yapılan açıklamada '3. havalimanı şantiyesinde arka arkaya yaşanan iş cinayetleri ve iş kazalarından dolayı, çalışma koşullarının giderek ağırlaşmasından dolayı üyelerimizin de içinde bulunduğu iş durdurma eylemi gerçekleşmektedir' denildi.Eylemi görüntüleyen üyelerinin 'Video çekimi yapanlar tek tek belirlenip cezalandırılacaktır' denilerek tehdit edildiğini öne süren İnşaat-İş, 'Plazaların olduğu yere doğru yürüyüş gerçekleşiyor. Yönetim binasının camları kırıldı. Eyleme katılan işçi sayısı giderek artıyor' paylaşımında bulundu.

JANDARMA BİBER GAZIYLA MÜDAHALE ETTİ

Öte yandan eylem üzerine inşaat sahasına çok sayıda jandarma çağrıldı. TOMA'larla şantiyeye gelen jandarma ekipleri işçilerin kaldığı koğuşlara girdi. Eylemin kanunsuz olduğunu belirten jandarmaların eylemi engellemeye çalıştığı ifade edildi. Yağmur nedeniyle eyleme kısa süreli ara veren işçilerin koğuşların olduğu alanda yeniden toplanması üzerine biber gazıyla müdahale edildi.

İNŞAAT-İŞ SENDİKASI: DİRENİŞİMİZE YARIN DA DEVAM EDECEĞİZ

Eylemin büyümesinin ardından havalimanı yönetimi, işçi temsilcileriyle görüşmek istedi. Görüşme sonrası Evrensel'den Vedat Yalvaç'a konuşan işçiler, şirketin taleplerini kabul ettiğini ifade etti. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan İnşaat-İş Sendikası temsilcileri ise talepleri şirket yöneticilerine ilettiklerini ancak yöneticilerin oyalamacı bir tutum içerisine girdiğini belirtti.

İşçilerin şirket yönetimine ilettiği talepler şöyle:

— Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.

— Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek.

— Servis sorunu çözülecek.

— Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek.

— Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek.

— Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak.

— Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek.

— İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek.

— Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın.

— Talepler basın karşısında okunacak.

— İş cinayetleri çözülecek.

— 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması.

— Bayram ikramiyesi verilmesi.

— Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk'ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması.

— İşçi kıyafetlerinin verilmesi.

İŞÇİLER 3.HAVALİMANINDA EYLEME DEVAM EDİYOR

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası tarafından sosyal medyada paylaşılan videoda, işçilerin eyleme devam ettiği görülüyor.

Vehaber Menu