Suriyelilere yapılan saldırılar sonrası Validen açıklama: Misafirliğin gereğini bilin

Urfa’da iki komşu aile arasında yaşanan ve ölümle sonuçlanan olay, Suriyelilere yönelik saldırılara dönüştü. Bazı esnaflar, saldırılardan korunmak için dükkan camlarına 'Vallahi billahi Suriyeli değil Urfalıyız' yazısı astı.
Suriyelilere yapılan saldırılar sonrası Validen açıklama: Misafirliğin gereğini bilin
2018-10-02 04:44:51   Güncelleme: 2018-10-02 04:44:51    

Urfa Eyyübiye’ye bağlı Osmanlı Mahallesi’nde Suriyeli bir aile ile yerli nüfustan bir aile arasında çocuk kavgasıyla başlayan olay, büyüklerin devreye girmesiyle silahlı, baltalı, bıçaklı ve sopalı çatışmaya dönüştü.

27 Eylül akşam saatlerinde başlayan olaylar sonucunda Mahmut Dağ ve Mesut Dağ adlı iki kardeş hayatını kaybederken, üç kişi de yaralandı.

Sendika.org’un ulaştığı yerel kaynaklar, Dağ ailesinin, Urfa’nın en büyük Arap aşireti olan Bini İcil’e mensup olduğunu kaydetti.

Olay sonrası polis ekipleri mahalleye giriş çıkışı yasakladı, aynı gün Urfa Valiliği de 5’i erkek, 3’ü kadın olmak üzere 8 kişinin olayda kullanılan silahla birlikte yakalanarak gözaltına alındığını duyurdu.

Ancak komşu aileler arasında yaşanan ve iki kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışma, kısa sürede bölgedeki Suriyelilere yönelik saldırılara dönüştü. 29 Eylül’de kentin birçok bölgesinde sokağa çıkan yüzlerce kişi sloganlarla Suriyelilere ait işyerlerinin camlarını kırarak, tahrip etti. Bazı esnaflar, saldırılardan korunmak için dükkan camlarına 'Vallahi billahi Suriyeli değil Urfalıyız' yazısı astı.

Haşimiye Meydanı ve Atatürk Mahallesi başta olmak üzere birçok noktada yaşanan saldırılar sonrası çevre illerden de takviye polisler gönderildi.

Suriyelilerin işyerlerine zarar veren 30 kişi ile sosyal medya paylaşımlarıyla Suriyelilere karşı çağrı yaptığı belirtilen 15 kişi daha gözaltına alındı.

Bini İcil Aşiretinden açıklama

Mahmut Dağ ve Mesut Dağ’ın hayatını kaybettiği olaydan iki gün sonra 'Bini İcil Kanaat Önderleri' imzasıyla yapılan açıklamada 'Aşiret olarak geçmişten günümüze kadar devletimizin yanında yer aldık ve almaya devam edeceğiz. Yaşanacak olan bu konu ile ilgili tüm eylemlerin aşiretimizle ilgisinin olmayacağını kamuoyuna duyururuz' denildi.

Söz konusu açıklamayı, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci sosyal medya hesabından paylaştı

Valilik: 2018’de 639 Suriyeli sınır dışı edildi

Kentteki olayların tırmanması üzerine yerli nüfusu teskin etme çabasına girişen Urfa Valiliği, 2018 yılı içerisinde 639 Suriyeli hakkında sınırdışı işlemi yapıldığını açıkladı.

'Misafirliğin gereğini bilin'

29 Eylül’de kaymakamlar, belediye başkanları, meslek ve sivil toplum kuruluşları ile muhtarlarla bir araya gelen Vali Abdullah Erin, Urfalılara sağduyu çağrısı yaparken; 30 Eylül’de Suriyeli kanaat önderleri, alimler ve STK başkanları ile yapılan toplantıda Suriyelileri 'Misafirliğin gereğini bilin' dedi.

Suriyelilere 'yaşam tarzı' uyarısı

'Urfa’da yaşayan Suriyelilerin, buradaki vatandaşları rahatsız eden, rahatsızlık veren bazı davranış ve tutumları var' diyen Erin, örnek olarak şunları sıraladı: 'Parklarda ve sokaklarda gelişigüzel vakit geçirmelerinden giyim kuşamlarına, nargile tüttürmelerinden yüksek sesle müzik dinlemelerine kadar Suriyelilerin tepki çeken birçok davranış ve tutumunu değiştirmesi gerek…'

 

 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü