İlber Ortaylı'dan kitap açıklaması

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın kitaplarını Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'ne bağışlaması tepki gördü.
İlber Ortaylı'dan kitap açıklaması
2018-10-04 16:27:59   Güncelleme: 2018-10-04 16:27:59    

Prof. Dr. İlber Ortaylı, 2. Bandırma Kitap ve Kültür Günleri kapsamında düzenlenen söyleşiye katıldı. Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'ne yaptığı kitap bağışıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi. Ortaylı'nın açıklamaları şöyle:

''Neden başka bir yere vereyim? Yurtdışına mı vereyim? Benim öyle hizmetçilerim, yalılarım yok ki saklayabileyim. Ölümümü de bekleyemedim. Türkiye’de kütüphanecilik diye de bir şey yok. Ben yaşarken tüm kitaplarımı vermek istedim. Kütüphaneci dediğimiz derin insanlar değildir. Yüzeysel bilgileri olmalıdır. Mesela yabancı dil bilmelerine gerek yoktur ama kitapların dillerini bilip yönlendirebilmelidir. Bizde böyle kütüphaneciler vardı. Şimdi millet maaşımı alayım diye düşünüyor.

Siz oradaki üniversitelerin halini biliyor musunuz? Ben yurt dışından bavul bavul kitap alıyorum, taşıyorum. Bu zahmeti neden vereyim? Üniversiteler sonra bu kitapları atacak. Galatasaray’da ayrı bir kütüphane kuruldu. Bir de baktık bazı kitaplar kayıp.

Ben kitaplarımı satmıyorum. Sizde kitaplarınızı iyi yerlere verin. Üniversitelerin ve Kültür Bakanlığı’nın kütüphaneleri kötü. İyi kütüphaneci de yok. İsterlerse beni mahkemeye versinler. Kitap toplamak hastalıktır. İyi bir hastalıktır. Üniversitelerde iyi kütüphaneler yok. Verdik, yandı... Kitap, kitabı koruyacak yerlere verilir. İstanbul’daki kütüphaneler iyi değil.''