Hayvan hakları düzenlemesi AKP tarafından askıya alındı

Düzenlemenin hem maliyet hem de hapis cezası başlığı nedeniyle seçim sonrasına ertelendiği iddia edildi.
Hayvan hakları düzenlemesi AKP tarafından askıya alındı
2019-01-24 23:47:55   Güncelleme: 2019-01-24 23:47:55    

AK Parti, muhalefet partilerinden gelen hayvan hakları düzenlemesi tekliflerini askıya aldı. Hürriyet'te yer alan habere göre, Adalet Bakanlığı’nın katkılarıyla parti içinde süren hayvan haklarına ilişkin yeni yasal düzenlemede sorun yaşandı. Seçimlerden önce yaşalaştırılması için peş peşe yapılan toplantılardan sonra çalışmalar hız kesti. Yavaşlamanın nedeni daha önce belirlenen sorunlu dört başlıktan en önemlisi hayvanlara işkence yapanlara ve öldürenlere hapis cezası verilmesine ilişkin madde oldu.

Düzenleme, sahipli veya sahipsiz ayrımı yapılmadan, tüm hayvanlara işkence yapan veya öldürenlere hapis cezası verilmesini öngörüyordu.

Dört aydan dört yıla kadar öngörülen hapis cezasının, halen yürürlükte olan İnfaz Kanunu açısından tartışma yarattığı öğrenildi. Kanunda insanlara karşı işlenen suçlardan bazılarına hapis cezası uygulanmaması, cezanın ertelenmesi gibi durumlar nedeniyle ‘uygun bir oran’ belirlenmesinde sorun yaşandığı dile getirildi.

DİĞER SORUN 'MALİYET'

Hayvan hakları savunucularının talep ettiği düzenmeleri hayata geçirmenin, hayvanların sokaklardan toplanması ve barınaklara alınması anlamına geleceğini savunanlar da bulunuyor. Her yerleşim yerine barınak yapmanın maliyeti nedeniyle bütçenin nasıl oluşturulacağı da AKP içinde başka bir tartışma konusunu oluşturuyor. Barınakların sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde işletilmesi için 5 milyar lira gerektiği dile getiriliyor. Barınakların belediyelere bırakılması yerine, merkezi bütçeden kaynak aktarılarak ilgili bakanlığın sorumluluğuna verilmesi tartışılıyor.