IŞİD militanı: Her yere uyuyan hücreler gönderildi

SDG'ye teslim olan eski bir IŞİD militanı, örgütün 'uyuyan hücreler' kurduğunu ileri sürdü. 22 yaşındaki Fas kökenli İtalyan vatandaşı Mounsef al Mkhayar, örgüt içinde derin görüş ayrılıklarının yaşandığını da ekledi.
IŞİD militanı: Her yere uyuyan hücreler gönderildi
2019-03-11 11:11:30   Güncelleme: 2019-03-11 11:11:30    

Bağuz’da teslim olan eski bir militan, örgütün köşeye sıkışmasıyla beraber komuta kademesinde görüş ayrılıkları yaşandığını fakat ‘bir sonraki aşamaya da hazırlık yapıldığını’ öne sürdü. İki ay önce teslim olduğu SDG kampından Reuters ajansına konuşan 22 yaşındaki Fas kökenli İtalyan vatandaşı Mounsef al Mkhayar, IŞİD’e nasıl katıldığını ve sahada yenilgiye hazırlanan örgütün olası planlarını anlattı.

‘KOMUTANLAR PARA ÇALIP KAÇTI’

Al Mkhayar, IŞİD’in SDG karşısında peş peşe gelen yenilgiler sonrasında liderlik kadrolarında iç karışıklık yaşandığını, Bağuz’da kalan militanların teslim olmakla sonuna kadar savaşmak konusunda tartıştığını, rakip ulema mensupları ile ’emir’ adı verilen komutanların öldürüldüğünü anlattı. 22 yaşındaki IŞİD’ci, bazı komutanların para çalarak Türkiye, Irak veya Batı Avrupa’ya kaçtığını, bir yandan da geride kalan militanlara ‘İslam’ı savunmak için Suriye’de kalmaları’ talimatı verdiğini söyledi.

‘İNTİKAM İÇİN UYUYAN HÜCRELER KURULDU’

IŞİD liderlerinin kontrol ettikleri topraklarda ‘mafya gibi sadece para kazanmak isteyen’ kişiler olarak niteleyen eski militan, örgütün bununla birlikte ‘bir sonraki aşama’ için hazırlık yaptığını da öne sürdü. Al Mkhayar ‘IŞİD’in yüzlerce üyesini Irak ve Suriye’nin doğusunda uyuyan hücreler kurmak ve intikam almak amacıyla kaçırdığını’ iddia etti.

‘İTALYA’YA DÖNMEK İSTİYORUM’

Al Mkhayar, İtalya’nın Milano kentinde bir ateist ve rap müzik dinleyicisi olarak büyüdüğünü, uyuşturucu nedeniyle hapse girip çıkması sonrası kendisini İslam’a verdiğini ve YouTube üzerinden IŞİD videoları izlediğini de anlattı. İtalya’da IŞİD bağlantısı gerekçesiyle hakkında sekiz yıl hapis cezası bulunmasına rağmen ülkesine dönmek istediğini de ekledi. Al Mkhayar, Kobani-Rakka-Bağuz arasında geçirdiği yılların ardından kendisini teslim olmaya ikna eden kişinin, Kobanili bir Kürt olan üç yıllık eşi olduğunu da söyledi.

Vehaber Menu