Yeni Zelanda'da iki camiye saldırı: 49 ölü

Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde cuma namazı çıkışı camiye saldırı oldu, 49 kişi hayatını kaybetti.
Yeni Zelanda'da iki camiye saldırı: 49 ölü
2019-03-15 08:27:21   Güncelleme: 2019-03-15 11:18:27    

Yeni Zelanda'nın Churchcity şehrinde cuma namazı çıkışı iki camiye saldırı oldu. Saldırıda 49 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi yaralandı.

Yeni Zelanda medyasındaki haberlere göre ölü sayısı tam olarak teyit edilemese de, saldırıda en az 49 kişi hayatını kaybetti. İki camiye eş zamanlı saldırının olduğu, saldırılarda kaç saldırganın yer aldığı bilgisi de henüz netlik kazanmadı. 

Sosyal medyada yayılan bir videoya göre, camiye giren bir saldırgan, önüne çıkan insanları öldürüyor. 

Saldırıda aynı zamanda bir çok kişi yaralanırken, Yeni Zelanda polisi çok sayıda el yapımı patlayıcı ele geçirdi. Yeni Zelanda polisinden yapılan açıklamaya göre, 3 erkek ve 1 kadın saldırgan gözaltına alındı. 

 

 

İSTANBUL'U ALACAĞIZ CAMİ VE MİNARELERİ YIKACAĞIZ

Saldırgan 70 sayfalık manifestoda 'Türklere…' diyerek özel bir başlık açıyor. Türklerin İstanbul Boğazı’nın doğusunda güvenle yaşayabileceklerini ancak ‘bizim topraklarımız’ diye bahsettiği Avrupa tarafında ise öldürüleceklerini iddia ediyor.

İstanbul (Constantinople diye söz ediyor) için gelecekleri, tüm cami ve minareleri yıkacakları iddiasında olan Tarrant Ayasofya’nın da minareden arındırılarak yapının tekrar Hıristiyanlara ait olacağını söylüyor.

Polis bir süre önce Christchurch’ün merkezinde saldırıda bulunması olasılığı olan bir teröristi aradığını açıklamıştı.

New Zealand Herald gazetesine konuşan görgü tanıklarından Mohan İbrahim de 'Başta elektrik çarptı diye düşündük ama sonra herkes kaçışmaya başladı. İçeride arkadaşlarım var. Arkadaşlarımı aradım ama çoğundan haber alamadım' dedi.

Başbakan Jacinda Ardern olayla ilgili ayrıntıların henüz netleşmediğini belirtmekle birlikte 'Ancak size şunu söyleyebilirim. Bu, Yeni Zelanda’nın en karanlık günlerinden biri olacak' dedi.

Christchurch Yeni Zelanda’da Müslümanların en yoğun yaşadığı bölge. Saldırıya uğrayan camilerin cemaati daha çok Bangladeş ve Pakistan kökenli Müslümanlardan oluşuyordu.

Türkiye’nin Wellington Büyükelçiliği ilk belirlemelere göre ölenler arasında Türk olmadığını açıkladı.

İbrahim Kalın saldırıları kınadı

Türkiye kanadından ilk tepki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın'ın saldırılarla ilgili açıklaması şöyle: 

'1/ Yeni Zelanda #Christchurch’te Nur Camine yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi.
Saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum.
Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir.

2/ İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük.
Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yukseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir.'

Saldırılardan biri canlı yayınlandı

Saldırganlardan biri, saldırı anını Facebook üzerinden canlı olarak yayınladı. Kafasına taktığı bir kamera ile çekim yaptığı tahmin edilen saldırganın silahla camii içine girip camidekilere ateş ettiği ve birçok kişiyi katlettiği görüldü. Yeni Zelanda polisi saldırının görüntülerinin hiçbir şekilde paylaşılmamasını talep etti. Facebook videoyu kaldırdı.

Saldırganın 70 sayfalık bir manifesto yazdığı da ortaya çıktı. Manifestoda İstanbul, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bazı dünya liderlerine yönelik tehdit içeren ifadeler yer alıyor. Manifestonun 'Yüksek profilli düşmanları öldür' başlıklı bölümünde yer alan ifadeler şöyle: 

'Toplumlarımız içinde özgürce dolaşan ama düşman olduğu çok bilinen uluslar var. Başları dik, kendilerini dokunulmaz sanarak geziyorlar. Ne kadar hatalı olduklarını çok yakında anlayacaklar. Hainler, haince öldürülmeyi hak ediyor. 3 yıl da sürse 30 yıl da sürse bu insanlar ırkımıza yaptıkları saldırıların bedelini ödemeliler.

Drone’lara bağlı patlayıcılar, motorsiklette silahlar, ne yöntem gerekirse bu hainlere bedelini ödetmeye, kullanılmalıdır.

Merkel, beyaz karşıtı ve alman karşıtı her şeyin anası olarak listemin başında. Onun kadar Avrupa’ya zarar veren az kişi var.

Erdoğan, insanımızın en eski düşmanının ve Avrupa’daki İslamcı grubun lideri. Bu savaş ağası, Avrupa’yı işgal eden askerlerini ziyaret ettiğininde kanının son damlasını görmeli. Onun ölümüyle Avrupa’da bulunan Türk işgalcilerden kurtulmuş olacağız. Aynı zamanda Rusya’yı da güçsüzleştirip, NATO’nun da bölünmesini sağlamış olacağız.

Sadık Han, Londra’nın belediye başkanı, aynı zamanda İngiliz insanların etnik yozlaşmasının sembolü. Pakistanlı Müslüman, şu anda Londra halkının temsilcisi olarak o koltukta oturuyor. Londra, İngiltere’nin kalbi. Başka bir sebebe gerek var mı bu işgalciden kurtulmak için?

ANGELA MERKEL’İ ÖLDÜR
ERDOĞAN’I ÖLDÜR
SADIK HAN’I ÖLDÜR'