Yeni Zelanda saldırganının bir süre Türkiye'de olduğu belirlendi

Saldırganın 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye'de kaldığı belirlendi.
Yeni Zelanda saldırganının bir süre Türkiye'de olduğu belirlendi
2019-03-15 22:52:31   Güncelleme: 2019-03-15 23:46:24    

Bir Türk yetkiliye dayandırılan habere göre, Yeni Zelanda saldırısının şüphelisinin Türkiye’deki bağlantıları araştırılıyor.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye saldırı düzenleyerek 49 kişinin ölümüne neden olan saldırganla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Daily Mail gazetesi, 28 yaşındaki Brenton Tarrant adlı Avusturalyalı saldırganın aşırı sağcı fikirlerle Neo Nazi ideolojisine yakın olduğu ve yedi yıl boyunca aralarında Kuzey Kore ve Pakistan olmak üzere çok sayıda ülkeyi ziyaret ettiğini yazdı. Öte yandan Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzatzarov, Tarrant'ın geçen yıl 9 Kasım'da Dubay'dan uçakla gelerek, araç kiralayıp ülkenin Dryanovo, Plevne, Veliko Tırnovo, Blagoevgrad, Kazanlık, Bansko, Pernik ve diğer bazı tarihi şehirlerini gezen Tarrant'ın, 15 Kasım'da Romanya'nın başkenti Bükreş'e geçtiğini, ardından da yine kiralık araçla Macaristan'a gittiğini aktardı.

Başsavcı Tzatzarov, saldırganın 2016 yılında da Balkanlar'ı gezdiğini, Sırbistan ve Karabağ'ı ziyaret ettiğini ifade etti.

Toplantıya katılan İçişleri Bakanı Mladen Marinov da Brenton Tarrant'ın Bulgaristan'da bulunduğu tüm noktaların, ülkedeki temaslarının ve kullandığı sim kartların bilgilerinin araştırıldığını ifade etti.

'BAŞKA BİR KİŞİLİĞE BÜRÜNDÜ

Babasını erken yaşta kanserden kaybettiği belirtilen saldırganı tanıyanlardan biri Daily Mail Avustralia gazetesine Tarrant'ın 2011 yılından bu yana dünyayı dolaştığı bu sürede başka bir kişiliğe büründüğünü aktardı. Saldırganın 2016 ve 2017 yıllarında Avrupa'nın çeşitli kentlerinde meydana gelen terör saldırılarından çok etkilendiği ve manifestosunu Neo Nazi ideolojisi ve Müslümanlardan nefret duygularıyla yazdığı belirtiliyor.

KÖKENİ DE BELLİ OLDU

Saldırıyı gerçekleştirmeden önce hazırladığı manifestosunda, kendini sıradan beyaz bir adam olarak tanımlayan saldırgan, düşük gelirli İskoç, İrlanda ve İngiliz kökenli olduğunu belirtiyor.

REUTERS’DAN TÜRKİYE İDDİASI

Reuters ise bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, saldırıyı düzenleyen katliamcının geçmişte bir süre Türkiye’de bulunduğunu ileri sürdü. Saldırganın bağlantılarının araştırıldığı ifade edildi.

EKİM AYINDA PAKİSTAN'A GİTMİŞ

Öte yandan, saldırganın geçtiğimiz Ekim ayında Pakistan'a seyahat ettiği ortaya çıktı. BBC'ye konuşan Pakistanlı bir otel sahibi Brenton Tarrant'ın Pakistan'ın Keşmir bölgesindeki Gilgit-Baltistan'da yer alan otelde 2 gece kaldığını doğrulayarak, 'Sıradan bir turist gibiydi. Müslümanlara karşı görünür bir saldırganlığı yoktu. Hatta Pakistan'da seyahat etmeyi ne kadar sevdiğini Facebook'ta yazmıştı.' dedi.