Trump, Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı kabul eden kararnameyi imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından ABD Başkanı Donald Trump, 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak kabul eden kararnameyi imzaladı.
Trump, Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı kabul eden kararnameyi imzaladı
2019-03-25 21:15:14   Güncelleme: 2019-03-25 21:15:14    

Trump, 21 Mart'ta Twitter hesabından '52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi' demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığının 13 Mart'ta yayımladığı 2018 İnsan Hakları Raporu'nun İsrail bölümünde, daha önce 'işgal altında' şeklinde tanımlanan Golan Tepeleri için ilk kez 'İsrail kontrolündeki' ifadesinin kullanılması dikkati çekmişti.

Türkiye'den ilk tepki

Trump'ın kararına Türkiye'den ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından 'ABD bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı. Ancak bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu'daki barış çabalarını engelleyerek, bölgede gerilimi daha da artıracak.' açıklamasından bulundu.

Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'ABD’nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail’in Gazze’yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür.  Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayr-ı meşrudur ve gayr-ı insanidir' dedi.

'Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırı'

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Trump'ın kararına tepki gösterdi. Suriye devlet haber ajansı SANA'nın aktardığına göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Trump'ın kararı, 'Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırı' olarak nitelendirildi.

AB: İsrail'in egemenliğini tanımıyoruz

Avrupa Birliği (AB), 'Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz' açıklamasında bulundu.

BM'den açıklama

Birleşmiş Milletler'den konuya ilişkin yapılan açıklamada 'Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası, Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor' denildi.

 

Vehaber Menu