Muratoğlu: Dolar'da şok yükselişlere hazır olun

Ekonomist Murat Muratoğlu, 31 Mart'taki seçimler sonrasında İstanbul'da belirsizliğin hâlâ devam etmesi ve Rusya'dan S-400'lerin alınması konusunda ABD ile yaşanan gerginlik sebebiyle dolar/TL'de 'şok yükselişlere' hazır olunması gerektiğini söyledi.
Muratoğlu: Dolar'da şok yükselişlere hazır olun
2019-04-17 13:52:12   Güncelleme: 2019-04-17 13:59:06    

Kişisel YouTube kanalından ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Murat Muratoğlu, 'seçimlerde kaybedilenin İstanbul değil, hukuk ve demokrasi olduğu’ yorumunda bulunanarak şu ifadeleri kullandı: 'Yaşananlar milletimi için alışılmış bir durum olabilir. Ancak yabancı yatırımcı ve özellikle de yurt dışındaki büyük fonlar yerel seçimlere hukuk ve demokrasi açısından bakıyorlar. Oyun oynanırken kuralların değiştiğini görürlerse, getirdikleri parayı geri alıp alamayacaklarını da sorgulamaya başlarlar.'

Türkiye’nin benzer bir sınavı geçen haftalarda SWAP ile TL’nin baskılanması sırasında da verdiğini savunan Muratoğlu, 'Merkez Bankası ve bankaların TL piyasasını kuruttuğunu, Türkiye’ye para yatıranların paralarını almakta zorluklar yaşadıklarını' söyledi ve şöyle devam etti:

'Yabancıya çok büyük zararlar yazıldı. Sözde biz onları cezalandıracaktık ama şimdi o cezalandırdığımız yatırımcılardan tekrar borç isteyeceğiz. İşler orada karışacak.'

'Albayrak program falan açıklamadı, adeta masal anlatıldı'

Dolar kurunda şok yükseliş olacağına dair emarelerden birinin de Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni reform programı olduğunu söyleyen ekonomist, 'Program falan açıklanmadı. Adeta masal anlatıldı' yorumunu yaptı. Muratoğlu 'Kimse ciddiye almadı. Reform paketinden küçük baş hayvanları çiftleştirerek sayılarının 100 milyona çıkarılması ile kamu bankalarına 28 milyar lira para enjekte edilmesi dışında somut bir şey çıkmadı. Devletin kendi parası olmadığına göre ya vergilerimiz oraya yönlendirilecek ya da Merkez Bankası para basacak. Parasal genişlemeye bu ortamda gidilirse dolar kuru kendini hızlı bir yükseliş trendinde bulacak' diye konuştu.  

Muratoğlu’nun değerlendirmelerinin öne çıkan bölümleri şöyle:

-Yurt dışından yeni kaynak bulmak bir başka seçenek. Seçim öncesinde, manipülasyon yapmakla suçladığımız JP Morgan’ın davetiyle gidilen ABD’deki toplantıda hayal kırıklığı yaşandı. Yabancı yatırımcı anlatılanlardan hiç tatmin oldu.

-Bu yıl hesaplarını 5.80 dolar kuruna göre yapan Türkiye’de, kurun 6 liranın üzerini görmesi bütün hesapları bozacak. Hemen yarın olmayabilir ama dolar çıkacak. Aksi halde faizler daha da artacak. Bu da Türkiye’yi iyice küçültecek. Bankaların batık kredi rasyosu çift haneleri görecek.

'Dolar kuru daha çok yükselecek, bu yaz çok sıcak geçecek'

-Esas mevzu Rusya’dan alınması planlanan S-400 hava savunma füzeleri. ABD, bu konuda taviz vermeyeceğini defalarca en üst düzeyden dile getirdi, ekonomik yaptırım uygulamakla tehdit etti. Türkiye ekonomisinin bırakın yaptırım uygulanmayı, kendi ayakları üzerinde duracak hali yok. Masanın üzerinde aynı zamanda İran yaptırımları, Venezuela altınları, Suriye meselesi ve hatta Halk Bank dosyası dahi duruyor. ABD her an bunlardan birini öne sürebilir.

-S-400 meselesinin bir de diğer tarafı var. Bir Rus atasözü 'Ayıyı dansa kaldırırsan, dans ayı istediğinde biter' der.  Dansı, verdiğin iki buçuk milyar doları yakmakla sona erdiremezsin. Yoksa bu defa da Rusya ile gerilirsin. Türkiye’nin, bu dış politika ile süreçten hasar almadan çıkması pek mümkün görünmüyor. Belli ki dolar kuru daha çok yükselecek, bu yaz çok sıcak geçecek.

Vehaber Menu