Rusya, Türkiye’den gönderilen 60 ton domates ve çileği yine iade etti

Daha önceleri Türkiye'den gönderilen ürünlerde kalite seviesinin düştüğünü açıklayan ve çok sayıda ürünü iade eden Rusya, domates ve çilekleri yine geri çevirdi.
Rusya, Türkiye’den gönderilen 60 ton domates ve çileği yine iade etti
2019-04-23 18:20:47   Güncelleme: 2019-04-23 18:20:47    

Şvabauskene, 2018 yılında Türk meyve ve sebzelerde bin 495 kez Rusya’da yasak nesnelerin bulunduğunu söyledi.

30 bin tondan fazla hastalıklı ürünün Rusya’ya girişinin engellendiği hatırlatılan Rosselhoznadzor açıklamasında, 'Mevcut durum, bitki sağlığı açısından Rusya’nın iyiliği için ciddi tehdit oluşturuyor' dendi.

Çetıre Printispa Ltd.Şti. ve Art-Servis Klintsı Ltd. Şti.’ne ait depolarda tespit edilen bu ürünlerin Krasnodar’da ve Moskova’da faaliyette olan şirketlere teslim edilmek üzere gönderildiği anlaşıldı.

Bryansk Bölgelerarası Veteriner Laboratuvarı’nda yapılan uzman incelemesinde domateslerde Güney Amerika domates güvesinin, çileklerdeyse batı çiçek tripsi (Kaliforniya tripsi) adlı haşerenin saptandığı belirtilen açıklamada, sağlıksız tüm ürünlerin ihracatçıya geri çevrildiği vurgulandı.

Birçok Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika ülkesinde yaygın olarak rastlanan Güney Amerika domates güvesinin tırtılları domatesin yanı sıra biber, patlıcan, patates, fasulye ve tütün ürünlerine zarar veriyor.

Dekoratif çiçek kültürlerinde ve sera ortamında yetiştirilen sebzelerde rastlanabilecek en zararlı haşereler sınıfında yer alan batı çiçek tripsi ise 224 bitki türüne zarar verebiliyor.

KALİTE SEVİYESİ DÜŞTÜ

Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Yuliya Şvabauskene’nin bu sorunu bugün Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Harun Seçkin ile görüşmede gündeme getirdiği aktarıldı.

Diğer yandan Seçkin, 2018’de Türkiye’de ihraç edilen tarım ürünlerine yönelik kontrolün güçlendirildiğini, bu sürece dahil edilen denetçi sayısının artırıldığını dile getirdi. Rusya’ya gönderilen biber, domates, üzüm ve çileğin önümüzdeki temmuz ayından itibaren fümigasyondan geçirmeyi planladıklarını belirten Seçkin, kullanılmayı düşündükleri dekontaminasyon yöntemleri hakkında bilgiyi en yakın zamanda Rosselhoznadzor’a sunacaklarını kaydetti.

Görüşmede tarafların, üretim alanlarında ortak denetim olasılığını ‘yüksek sezon’ öncesinde görüşme konusunda anlaşmaya vardığı ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Rusya’ya ürünlerini ihraç etmeyi planlayan büyük üreticilerin listesini sunacak.