Varis sinsice ilerliyor

Varis oldukça sık karşılaşılan ancak riskleri pek fazla bilinmeyen, daha çok estetik kaygılar nedeniyle sorun edilen bir hastalık. Şikayetleri en çok bahar döneminde kendini gösteren bu toplardamar hastalığı, dikkate alınmadığında ciddi sıkıntılara da sebep olabiliyor. Varis ve varis tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Cem Arıtürk anlattı
Varis sinsice ilerliyor
2019-04-27 09:05:30   Güncelleme: 2019-04-27 09:05:30    

Kardiyovasküler sistem hastalıkları arasında mevsim geçişinden en çok etkilenen hastalıklardan biri varistir. Özellikle ailesel riski olanlarda, erken yaşlarda başlama ihtimali yüksek olan varis hastalığı günümüzün sorunlarından olan hareketsiz yaşam ve mesleki deformasyonlar gibi yaygın nedenlerden dolayı toplumun büyük kısmını etkiliyor. Ancak hastalık, sinsi seyri ve rahatlıkla göz ardı edilebilecek şikâyet profili nedeni ile uzun süre gizli kalabiliyor.

Yaz ayları, varis hastalığının şikâyetlerinin arttığı bir dönem olduğu için tanı konulabilmesinin de kolay olduğu dönemdir. Sağlıklı bireylerde dahi havaların ısınması, nem miktarının artması ve buna ek olarak özellikle yeterli miktarda sıvı alınmaması nedeniyle vücutta meydana gelen sıvı kaybı, sıcak aylarda toplardamarlarla alakalı sorunların oluşumuna veya şikâyetlerin belirmesine neden oluyor. Bu durum havaların ısınmaya başladığı bahar ayları ile birlikte hastaların hekime başvurma oranını da belirgin biçimde artırıyor.

Varislerin, genel olarak bacak toplardamarlarında meydana gelen yapısal bozulmalar ve genişlemeler olarak tarif edildiğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Cem Arıtürk, 'Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen varisin, havaların ısınması sonrası hem görsel kaygılar hem de kişilerin hissettiği şikâyetler nedeni ile önemi bir kat daha artıyor. Pantolon veya kalın çorap gibi kışlık giysilerin raflara kaldırılıp etek, şort gibi bacağı açıkta bırakan kıyafetlerin giyilmeye başlaması ile görsel ve estetik kaygılar özellikle kadınlar için ön plana çıkmaya başlıyor.

Vehaber Menu