Ketojenik beslenme nedir?

Şahan Gökbakar ketojenik beslenme ile 5 ayda 28 kilo verdiğini söyledi. Peki nedir bu ketojenik beslenme?
Ketojenik beslenme nedir?
2019-04-27 16:35:25   Güncelleme: 2019-04-27 16:35:25    

Ketojenik diyet, tıpta çocuklarda kontrol edilmesi zor epilepsiyi tedavi etmek için kullanılan yüksek yağ, yeterli protein, düşük karbonhidratlı bir diyettir. Diyet vücudu karbonhidratlar yerine yağları yakmaya zorlar.

Ketojenik diyet, düşük karbonhidratlı diyetlerle birçok yönden ortak noktaları olan çok düşük karbonhidrat içeren fakat yüksek yağ barındıran bir diyet olarak tanımlanmaktadır. Bu diyet çeşidi karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve bu kesintiyi yağ ile değiştirmeyi amaçlar. Karbonhidrattaki bu azalma, vücudunuzu ketoz adı verilen bir metabolik duruma getirir. Bu metabolik fazda, vücudunuz enerji için yağ yakma konusunda inanılmaz derecede istekli hale gelmektedir. Aynı zamanda vücut yağı karaciğerde, beyne enerji sağlayabilen ketonlar haline getirmeye başlar.

Ketojenik Diyette Neler Yenir?

Ketojenik diyet listesi balık, et, tereyağı, yumurta, fındık, peynir, krema ve kuruyemişler, sağlıklı yağlar (sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı vb.), avokado, düşük karbonhidratlı sebzeler, tuz, biber ve çeşitli sağlıklı bitki ve baharatlar içermektedir.

Ketojenik Diyet Türleri

Standart, Döngüsel, Hedefli ve Yüksek Proteinli olarak çeşitleri mevcuttur.

Birkaç farklı versiyon ketojenik diyet örneği bulunmaktadır:

Standart ketojenik diyet (SKD): Bu çok düşük karbonhidratlı, orta proteinli ve yüksek yağlı bir diyettir. Genellikle % 75 yağ, % 20 protein ve sadece % 5 karbonhidrat içermektedir.

Döngüsel ketojenik diyet (DKD): Bu diyet tipi, yüksek karbonhidrat dönemleri ile ketojenik günlerin harmanlanması ile oluşmaktadır. 2 yüksek karbonhidrat gününün ardından 5 ketojenik gün gelmektedir.

Hedefli ketojenik diyet (HKD): Bu diyet, antrenmanlar doğrultusunda diyete karbonhidrat ekleyebilmeyi sağlar. Ketojenik diyet yemekleri yenilmesinin yanı sıra karbonhidrat içeren yiyecekler de egzersiz oranına göre tüketilebilmektedir.

Yüksek proteinli ketojenik diyet: Bu tip, standart ketojenik diyete benzer, ancak daha fazla protein içerir. Bu oran genellikle % 60 yağ, % 35 protein ve % 5 karbonhidrattır.

Bununla birlikte, sadece standart ve yüksek proteinli ketojenik diyetler yoğun olarak çalışılmıştır. Döngüsel veya hedefe yönelik ketojenik diyetler daha ileri yöntemlerdir ve temel olarak vücut geliştiriciler veya sporcular tarafından kullanılır.

Çoğunlukla kişiler standart ketojenik diyet (SKD) uygulamaktadır, ancak aynı prensiplerin çoğunluğu diğer versiyonlar için de geçerli olabilmektedir.

Ketojenik Diyet Faydaları ve Etkileri

20’nin üstünde çalışma ketojenik diyetin kilo kontrolü ve hatta diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalığına karşı faydaları olabileceğini ortaya koymuştur. Ketojenik diyetler iyileşmeye yardımcı olabilen diyet çeşitleri arasında yer almaktadır.

Ketojenik beslenme kilo vermeye de yardımcı olabilmektedir. Ketojenik diyet uygulamak, kilo vermek ve hastalıklar için risk faktörlerini azaltmak için etkili bir yoldur.

Aslında, araştırmalar ketojenik diyetin sıklıkla önerilen düşük yağlı diyete göre çok daha üstün olduğunu göstermektedir. Dahası, diyet o kadar yoğundur ki, kalori saymadan veya yiyecek alımını takip etmeden kilo verebilirsiniz.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü