23 gıda ürününde zam

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, market fiyatlarına bakıldığında, geçen ay sonuna göre 6 üründe fiyat değişimi görülmezken, 11 ürünün fiyatında azalış, 23 ürünün fiyatında ise artış olduğunu belirtti.
23 gıda ürününde zam
2019-04-27 16:45:13   Güncelleme: 2019-04-27 16:45:13    

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, market fiyatlarına bakıldığında, geçen ay sonuna göre 6 üründe fiyat değişimi görülmezken, 11 ürünün fiyatında azalış, 23 ürünün fiyatında ise artış olduğunu belirterek, 'Kırmızı mercimek, kuru üzüm, kuru incir, zeytinyağı, ayçiçeği yağı ve toz şeker fiyatında değişim yaşanmadı' dedi.

Bayraktar, geçen aya göre üretici ve marketlerde fiyatı en fazla düşen ürünün sivri biber olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı: 'Fiyatı artan ürünlerden, arzın depolardan sağlandığı havuçta ve limonda ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak artış meydana geldi. Patateste ise depolardaki ürün miktarının azalmasının yanı sıra yeni ürün hasadının tam olarak başlamaması fiyatları yükseltti. Kuru soğanda da depolardaki ürünün bitmesi, yazlık soğan hasadının da yeni yeni başlaması fiyatları artırdı. Lahana ve pırasa gibi kışlık sebzelerde hasadın sonuna gelinmesi fiyatlarda artışa yol açtı. Domateste ihracatın yanı sıra ara dönem olması nedeniyle fiyat artışı görüldü.'

İNCİRDE FİYAT FARKI YÜZDE 300

Üretici ve market fiyatları arasındaki farkın en fazla yüzde 299.8 ile kuru incirde olduğunu belirten Bayraktar, farkın kuru kayısıda yüzde 289.3, yeşil mercimekte yüzde 282.2, nohutta yüzde 274, sütte yüzde 264.2, kırmızı mercimekte yüzde 255.5 olduğunu aktardı. Bayraktar, 'Üreticide 15 lira olan kuru incir markette 59 lira 97 kuruş' dedi.

Üreticiyle tüketici fiyatları arasındaki makasın kapanmadığını vurgulayan Bayraktar, 'Halkımızın ramazanda makul fiyatlardan ürün tüketebilmesi için en azından çok tüketilen ürünlerde üretici-market fiyatlarına dikkat edilmesi, takibinin yapılması gerekiyor. Bu işin takipçisi olacağız' ifadelerini kullandı. 

Vehaber Menu