Cami inşaatına sığınan mülteciler hayatta kalmaya çalışıyor

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde inşaatı devam eden Feqiyê Teyran Camisi, Afganistan, İran, Pakistan, Bangladeş ve Suriye’den gelen 100’ü aşkın mültecinin sığınağı oldu.
Cami inşaatına sığınan mülteciler hayatta kalmaya çalışıyor
2019-05-02 10:14:44   Güncelleme: 2019-05-02 10:14:44    

Kalacak yerleri olmadığı için inşaat halindeki camide kalan çoğu 18 yaşından küçük mülteciler, cami avlusuna serdikleri battaniyelerin üzerinde yatıyor. Bazı mülteciler ise, Otogar içinde bulunan ve terk edilmiş konteynırda yaşıyor. Bazı günler aç ve susuz kalan mültecilerin yemek ihtiyaçları, zaman zaman Kızılay ve Otogar esnafı tarafından karşılanıyor.

Pakistan'dan İran'a yaya olarak 30 günde geliyorlar

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre savaş ve yoksulluk nedeniyle ülkelerini terk eden Afganistanlı mülteciler, Pakistan üzerinden İran’a yaya olarak 30 günde gelirken, İran’dan sonra insan kaçakçıları devreye giriyor. İran’ın Urmiye kenti üzerinden gelen mülteciler, insan kaçakçılarının yol göstericiliğinde Van’a ulaşıyor. Gruplar halinde gelen mültecilerin Van’dan sonra ilk durağı Diyarbakır, ardından İstanbul, İzmir ya da Ankara oluyor.

'Polisler mülteci olduğumuzu bildiği için kimlik kontrolü yapmıyordu'

4 gün önce geldiğini anlatan Afgan mülteci Muhammed Araf, Taliban militanları tarafından askerliğe zorlandıkları için kaçtığını belirterek, Türkiye’ye gelirken sınır kapısında (Kapıköy-Razi Sınır Kapısı) polis tarafından darp edildiğini söyledi. Araf, ardından serbest bırakıldığını ve otobüsle Diyarbakır’a geldiklerini dile getirdi. Araf, 'Yolda polisler bizim mülteci olduğumuzu bildiği için kimlik kontörlü yapmıyordu. Buraya çalışmak için geldim. Afganistan’da savaş var. Buradan İzmir, İstanbul ve Ankara’ya gidip çalışmak istiyoruz. Ailem Afganistan’da ve yaşlı oldukları için gelemiyorlar. Ben de çalışıp onları o savaştan kurtarmak istiyorum. Ama burada bize iş imkânları sağlamıyorlar. Ya da çok düşük ücretlerle çalıştırılıyoruz' diye belirtti.

Afganistan’dan İran’ın Urmiye kentine yürüyerek gelen Afgan mülteci Kayyum Yari de, 16 yaşındaki kardeşiyle beraber geldiğini belirtti. Yaklaşık 2 ay önce geldiğini aktaran Yari, 30 gün boyunca yollarda aç susuz kalarak Van’a ulaştıklarını dile getirdi. Diyarbakır’dan İstanbul’a inşaat işçiliği ya da tekstilde çalışmak için gideceğini vurgulayan Yari, mültecilerin Türkiye’de sömürüldüğünü duyduğunu ama buna mecbur olduklarını ifade etti.

'Bir cehennemden kaçıp, bir cehenneme geldik'

Diyarbakır’da inşaatta 1 ay çalışarak bin lira aldıklarına belirten Yari, şunları söyledi: 'Geceleri soğuk oluyor. Kardeşim küçük, ısınsın diye kendi üstümdeki kıyafetleri veriyorum. Bizim dışımızda gelecek gruplar var. Diyarbakır’da artık iş yok, büyük şehirlere gidiyoruz. Ama şunun farkına vardık. Türkiye’de iş yok. Burada da herkes aç. Zaten bizi pek sevmezler. Mülteci olduğumuz için. Bir cehennemden kaçıp bir cehenneme geldik. Gelip bakıp gidiyorlar. Ya da dışlayıp ötekileştiriyorlar. Türkiye bize vize vermiyor.'

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü