LGBT destek istedi!

LGBTİ'ler, düzenleyecekleri Onur Yürüyüşü'ne belediye başkanlarının da destek vererek katılmalarını bekliyor
LGBT destek istedi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2019-06-27 18:27:57    

29 Haziran Pazar günü LGBTİ Onur Yürüyüşü düzenlenecek. Geçtiğimiz yıl 70 bin kişiyle kutlanan yürüyüş dünyanın en kalabalık 'Onur Yürüyüşleri'nden birine dönüştü. Bu sene, bütün hafta boyunca yapılacak paneller, aktiviteler, kutlamalar, tüm bunların bir kitaba dönüştürülmesi, küçük şehirlerdeki LGBTİ aktivistlerinin İstanbul’a getirilmesi ve yürüyüşte taşınacak tüm malzemeler için 30 bin dolara ihtiyaçları olan üyeler destek bekliyor. Özgürce yaşayabilmeleri için başlattıkları eylemi tüm dünyaya bir kez daha göstermek isteyen aktivistler 'Buradayız, alışın, gitmiyoruz Bizler durdurulamayız' sloganı ile bu sene herkesi yürüyüşe davet ediyor.

Hürriyet gazetesinden Ayşe Arman, LGBTİ'lerin çağrısını ve isteklerini bugünkü köşesine taşıdı. Arman'ın 'LGBTİ’ler Onur Yürüyüşü için destek istiyor' başlığıyla yayımlanan (27 Mayıs 2014) yazı şöyle:

Tehlikenin farkında mısınız? Gittikçe renkler kayboluyor bu ülkede.

Tabii renklerle birlikte hak ve özgürlükler de.
İçimiz dışımız siyaset. Başka hiçbir şey konuşulmuyor, tartışılmıyor. Kutuplaşma arttıkça da, iki zıt kutup arasında kalan her şey kaybolmaya mahkûm oluyor. Siyaset dışında hiçbir şeyin esamisi okunmuyor. Artık böyle bir Türkiye’de yaşıyoruz. Renksiz, neşesiz ve dengesiz.

Alın size LGBTİ Onur Yürüyüşü. Önümüzdeki pazar, 22’ncisi kutlanacak. Yıllar önce Lambdaistanbul tarafından bir avuç insanla, gönüllülük esasıyla gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü, geçen yıl 70 bin kişiyle, dünyanın en kalabalık kutlanan ‘Onur Yürüyüşleri’nden birine dönüştü.

Müthiş bir şenlikti. Dünya yazılı basınında ve sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu. Ne var ki bu sene, bütün hafta boyunca yapılacak paneller, aktiviteler, kutlamalar, tüm bunların bir kitaba dönüştürülmesi, küçük şehirlerdeki LGBTİ aktivistlerininİstanbul’a getirilmesi ve yürüyüşte taşınacak tüm malzemeler için 30 bin dolara ihtiyaçları var. Bu parayı bulsalar da bulamasalar da, ‘Onur Yürüyüş’lerini gerçekleştirecekler ama hepimizin desteğini bekliyorlar...

Bu yılki sloganları:

Sen yoksan çok eksiğiz!

Görkem Ulumeriç, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi öğrencisi. 23 yaşında. LGBTİ Onur Haftası komite üyesi.

Bu yılki Onur Haftası üzerine konuştuk...

İstanbul LGBTİ Onur Haftası’nı kim düzenliyor?

-Kalabalık, gönüllü bir ekip. İçlerinde LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) dernekleri, medya çalışanları, avukatlar, akademisyenler, öğretmenler, bankacılar, bolca üniversite öğrencisi, sanatçılar ve seks işçileri bulunuyor. İnanılmaz renkli, kocaman bir aile. İzmir’den Mardin’e kadar Türkiye’nin her kentinde yaşayan LGBTİ’lerin katkılarıyla daha da büyüyor. Onur Haftası, LGBTİ’lerin hak mücadelesinin ve taleplerinin gündeme taşındığı zaman...

Kimler katılıyor?

-Aklında, “Birlikte dünyayı daha iyi bir yer haline dönüştürebiliriz ve benim de buna bir katkım olabilir” düşüncesi olan herkes! Yıllardır mottomuz, “Sen yoksan 1 eksiğiz!” idi. Artık değiştirdik: “Sen yoksan çok eksiğiz!” diyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde sadece LGBTİ’lerin çabası yeterli olmuyor. Ortak ve herkesin kimliğine saygılı bir dünya hayal ediyorsak, bu dil, din, ırk, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği gözetmeksizin, herkesin emeğiyle gerçekleşecektir...

Geçen sene müthiş bir şenlikti, bu sene nasıl olacak...

-Yine çok görkemli olacak! Bu pazar herkesi davet ediyoruz. Biz en doğru politikanın, bireyin, baskılanmadan kendini özgürce gerçekleştirmesi ve ifade etmesi olduğuna inanıyoruz. Onur Yürüyüşü’yle bunu hep birlikte İstanbul’dan tüm dünyaya bir kez daha göstermek istiyoruz. Buradayız, alışın, gitmiyoruz Bizler durdurulamayız.

Bu seneki sorun nedir?

-Türkiye’deki LGBTİ hareketi, inanılmaz hızlı bir şekilde büyüyor ve küçük şehirlere doğru yayılıyor. Gezi’yle birlikte birçok Anadolu şehrinde yeni LGBTİ örgütleri, oluşumları kurulmaya başladı. Bu yıl İstanbul’da, tüm Türkiye’deki tüm LGBTİ oluşumlarından misafir ağırlamak, etkinlikleri Türkiye genelinde gerçekleştirmek istiyoruz. Ulaşım ve konaklama konularında ciddi anlamda bütçe azlığı yaşamaktayız. Ayrıca Onur Yürüyüşü’ne katılım geçtiğimiz yıl çok yüksek bir sayıya ulaştı. Bu da baskı, afiş, duyuru, yürüyüş esnasında taşıdığımız pankartların masrafını iki katına çıkardı. Dileğimiz yürüyüşe gelen herkesi evlerine gökkuşağı bayraklarıyla gönderebilmek. Bunun için de ciddi bir bütçeye ihtiyaç duymaktayız. Onun dışında bazı yıllarda aldığımız fon desteğini de bu yıl gerçekleştiremedik. Fakat hiçbir şey yürümemizi engelleyemez! Onur Yürüyüşü her türlü maddi imkânsızlığa rağmen yıllardır yapıldı, yapılacak. Dünyanın her yerinden özgürlük çığlıkları yükselirken, biz de, 1 Haziran Pazar günü, sokakta olacağız, “Buradayız, alışın, gitmiyoruz! Bizler durdurulamayız!” diye haykıracağız. Ama tabii ki bize destek olursanız çok mutlu oluruz. indiegogo.com’da bir kampanya başlattık. (https://www.indiegogo.com/projects/2014-istanbul-lgbti-onur-haftasina-destek-ol) An itibariyle isteyen herkes istediği miktarda İstanbul LGBTİ Onur Haftası’na bağışta bulunabilir... Dünyada, belediyesinden destek almayan birkaç yürüyüşten biri

Belediyeden destek beklemek saflık olur mu?

-Aslında, belki de olması gereken bu. Dünyanın en kalabalık yürüyüşlerinden olan İstanbul Onur Yürüyüşü, aynı zamanda dünyada belediyesinden destek almayan birkaç yürüyüşten biri ne yazık ki. Diğer örneklere bakıldığında, belediyeler bizim oluşturduğumuz bütçenin katbekat fazlasını şehirlerinin onur yürüyüşlerine sağlamanın yanında, sahip oldukları tüm imkânları da kullanıma açıyor. Üstelik neredeyse her şehirde belediye başkanı elinde gökkuşağı bayrağıyla yürüyüşte hazır bulunuyor. Her yıl yürüyüşe birçok milletvekilimiz katılıyor. Umarız bu sene, bizim belediye başkanlarımız da yürüyüşe katılır!

Vehaber Menu