Deniz Yücel: Erdoğan'ın sorumluluğunda işkence gördüm

Türkiye’de 'terör örgütü propagandası' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamalarıyla tutuksuz yargılanan Alman ve Türk vatandaşı gazeteci Deniz Yücel, yargılandığı dava kapsamındaki savunmasını Berlin Tiergarten Asliye Mahkemesi’nde yaptı.
Deniz Yücel: Erdoğan'ın sorumluluğunda işkence gördüm
2019-05-10 22:17:46   Güncelleme: 2019-05-10 22:41:46    

 Yücel, Türkiye’de cezaevinde tutulduğu sırada kamerasız hücresinde işkence gördüğünü söyledi; 'Belki Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ya da yakın çevresinin talimatıyla ama her hâlükârda onun tarafından hedef gösterilerek, onun sorumluluğunda işkence gördüm' dedi.

'Yaşadıklarımın bir numaralı sorumlusu, Recep Tayyip Erdoğan’dır'

Yücel savunmasında, cezaevinde fiziksel ve psikolojik işkence gördüğünü söyledi ve 'Bu yüzden, burada ilk defa alenen söylüyorum: Ben, Silivri 9 No’lu cezaevinde üç gün boyunca işkenceye maruz kaldım. Belki Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ya da yakın çevresinin talimatıyla ama her hâlükârda onun tarafından hedef gösterilerek, onun sorumluluğunda işkence gördüm. Öyle ya da böyle yaşadıklarımın bir numaralı sorumlusu, Recep Tayyip Erdoğan’dır' ifadelerine yer verdi.

Neden Almanya'da savunma yaptı?

Gazete Duvar'ın haberine göre Türkiye’deki yetkili mahkeme iki ülke arasındaki Cezai Konularda Karşılıklı Adli Yardım Anlaşması kapsamında Yücel’in savunmasını Almanya’da da yapabileceğini belirtmişti. Bunun üzerine Yücel savunmasını Berlin’de yaptı. Türkiye’de bir sonraki duruşma tarihi 16 Temmuz olarak belirlenen Yücel, Almanya’daki savunmasının tam metnini mahkemeye Türkçe olarak da iletti. Yücel, bu şekilde savunmasının çeviriden dolayı farklı ifadelere yol açma riskinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri olarak görevliyken Türkiye’de tutuklanan ve bir yıl Silivri Cezaevi’nde kalan Yücel savunmasında, gözaltına alınışı, tutuklanması ve cezaevindeki koşullarına ilişkin ayrıntılara yer verdi.

Vehaber Menu