Kambiyoda vergi değişikliği

Bazı kambiyo işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi sıfır olarak belirlenirken, diğer işlemlerde BSMV yüzde 0.1 olarak uygulanacak. Söz konuşu değişikliğin aylık 2 milyar liralık vergi geliri sağlayacağı hesaplanıyor.
Kambiyoda vergi değişikliği
2019-05-15 10:13:28   Güncelleme: 2020-08-23 14:26:59    

Resmi Gazete'de yer alan cumhurbaşkanı kararıyla 1998 tarihli 98/11591 sayılı bakanlar kurulu kararında değişiklik yapıldı. Buna göre bankalar ile yetkili kuruluşların birbirleri ile yaptıkları ve Hazine'ye yapılan kambiyo satışlarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) sıfır olarak belirlendi.

Dünya'da yer alan habere göre, ayrıca döviz kredisinin ödenmesi için, krediyi veren banka tarafından krediyi alana yapılan kambiyo satışlarında da BSMV sıfır olarak tespit edildi.

Bunlar dışındaki kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden yüzde 0.1 oranında BSMV alınacak.

Bakanlar kurulu kararının ilk yayımlandığı 1998 yılında tüm kambiyo muamelelerinde BSMV yüzde 0.1 olarak belirlenmiş, 2008 yılında sıfıra indirilmişti.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert, 'Spot döviz piyasasında günlük işlem hacmi ortalaması Nisan'da 5.6 milyar dolar. Buradan günlük ortalama çift taraflı 200'er milyon TL gibi bir vergi toplanacak. 20 iş günü dersek aylık 2 milyar TL gelirden bahsediyoruz. Bu adım hem gelir artırma hem de dövizden caydırma amaçlı görünüyor' dedi.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses kambiyo vergisinin geri getirilmesini 'serbesti alanını daraltmak' olarak değerlendirdi. Gürses, yasak ve vergilerle TL' nin korunamayacağını vurguladı.