AYM:Basın açıklamasına katılanlara para cezası kesilmesi toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının ihlal eder

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Eğitim-Sen Niğbe Şube Başkanı İhsan Uğraş tarafında yapılan başvuruda ihlal kararı verdi. Kararda, Türk Eğitim-Sen Niğde Şubesi'nin Niğde Valiliği önünde yaptığı basın açıklamasına katılanlara para cezası kesilmesini 'toplantı ve gösteri hakkı ihlali' olduğu ifade edildi. Mahkeme, 'Kamu düzeninin bozulduğunu, bozulma tehlikesinin bulunduğunu ya da böyle bir tehlikenin ortaya çıktığını ilgili ve yeterli bir gerekçe ile göstermeyen ve temel haklara müdahale eden her kamu gücü ve eylemi temel hakları ihlal edebilir 'değerlendirmesini yaptı.
AYM:Basın açıklamasına katılanlara para cezası kesilmesi toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının ihlal eder
2019-05-15 12:50:43   Güncelleme: 2019-05-15 12:50:43    

Polisin, Türk Eğitim-Sen’e 'müdahale etme gereği' duymadığı belirtilen kararda, para cezasının eylemden sonra düzenlendiğinin altı çizilerek 'Ayrıca başvurucunun sendika üyesi olduğu göz önüne alındığında para cezasının ileride haklarını kullanmasında caydırıcı etkisi de söz konusu olabilecektir' ifadelerine yer verildi.

Para cezası ile Anayasa’nın 34. maddesi ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının ihlal edildiğini belirten AYM, söz konusu dosyanın, hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için Niğde Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine oy birliğiyle hükmetti.

Ne olmuştu?

Sendika.org'un haberine göre Türk Eğitim-Sen Niğde Şubesi, 25 Ağustos 2014’te 'değerlendirme komisyonları' aracılığıyla sendika üyesi eğitim kurumu yöneticilerinin görevlerinin keyfi bir şekilde sonlandırılmasına zemin hazırlayabileceği gerekçesiyle Niğde Valiliği önünde basın açıklaması yapmıştı.

Polis, Türk Eğitim-Sen üyelerine valilik önünde açıklama yapılamayacağını söylemişti. Sendika üyeleri ise polise, hukuki işlem başlatabilecekleri karşılığını vererek basın açıklamasını gerçekleştirmişti. 15 dakika kadar süren açıklamanın ardından kitle dağılmıştı. Polis, açıklamaya katıldığı tespit edilen sendika üyelerine 189 TL para cezası kesmişti.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü