Diz çıkması neden olur, belirtileri neler?

Diz çıkması günümüzde sık sık insanların başına gelen talihsiz sakatlıklar arasında yer alıyor. Ters hareketlerle meydane gelen diz çıkması sıcaklığı ile fark edilemeyebilir. Birçok kişi diz çıkması belirtileri ve tedavi yöntemini araştırıyor. Günümüzün önemli sağlık sorunlarından olan diz çıkması ile ilgili merak edilenleri derledik. Peki, diz çıkması neden olur? Diz çıkması tedavisi var mı? Diz çıkması belirtileri neler? İşte diz çıkması ile ilgili merak edilen soruların yanıtları...
Diz çıkması neden olur, belirtileri neler?
2019-05-20 12:08:53   Güncelleme: 2019-05-20 12:08:53    

Diz çıkması sorunu ile karşılaştığını düşünen vatandaşlar sakatlığın nasıl gerçekleştiğini araştırıyor. Diz çıkması genellikle dizlerin üzerine çöküldüğü sırada gerçekleşiyor. Bu esnada diz çıkması yaşanırsa sorunu yaşayan kişi dizinde boşalma hisseder ve ayakt duramayarak yere düşer.

Dizde, ani bir dönme hareketi sonrası şiddetli ağrı ile birlikte, patella kemiğinin dizin dışına doğru kaydığı hissedilir. Kısa süre içinde eklem içi kanamaya bağlı dizde şişlik ve hareket kısıtlılığı oluşur. Sıklıkla bacak uzatıldığında patella kemiği yerine oturur, nadiren hastaların kendilerinin iterek diz kapağını yerine koyduklarını bilinir.

Çıkık sırasında patella alt yüzü femur kemiğinin dış kısmına çarpar, bu sırada oluşabilecek kıkırdak ve kemik kırıklarına bağlı eklemde serbest parçalar, ağrı yatıştıktan sonra diz hareketleri sırasında takılma ve kilitlenme gibi belirtilere yol açabilir.

İlk kez diz kapağı çıkan bir kişi konunun uzmanına başvurmalı ve gereken muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak (Röntgen, MRG) dizdeki yaralanmanın derecesi ortaya çıkarılmalıdır. Sadece bağlarda yırtılma olabildiği gibi, ek olarak diz kapağında kıkırdak kırıkları da görülebilmektedir.